НОВИНИ

Пробивът при ядрения синтез: Получена е повече енергия, отколкото е необходима за реакцията

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:39, 14.12.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Американски учени обявиха голям пробив в областта на термоядрения синтез - мечта на физиците от десетилетия за получаване на почти безгранична и чиста енергия. Изследователи от Националната лабораторията "Лорънс Ливърмор" са преодолели една от основните трудности - получаване на повече енергия от вложената в експеримента, за пресъздаване на процеси, които протичат на Слънцето и звездите. Въпреки постигнатия успех обаче, предстои дълъг път до практическото използване на технологията.

Ядреният синтез е "Светият Граал" на енергетиката. При този процес двойки леки атоми се сливат принудително, като резултатът е освобождаване на огромно количество енергия. Процесът се различава от така нареченото "ядрено делене", на атомите - технология, използвана при сегашните ядрени електроцентрали.

Техният недостатъкът е отделянето на големи количества ядрени отпадъци, които остават радиоактивни дълго време. Това налага съхранение при специални условия. При ядрения синтез се отделя много повече енергия срещу малко количество радиоактивен отпадък с кратък живот. При процеса няма парникови газове, които са в основата на климатичните промени.

"Срещу малък отпечатък можете да генерирате много енергия. Това може да е полезно за много неща, които вероятно ще трябва да правим в бъдеще, като обезсоляване на вода или дори активно отстраняване на въглероден диоксид от атмосферата", заяви Трой Картър - физик от Калифорнийски университет, Лос Анджелис.

Досега нито един експеримент по света не беше успял да получи повече енергия, от вложената за задействане на процеса.

"За пръв път това е постигнато в лаборатория. В света като цяло. Просто казано, това е едно от най-впечатляващите научни постижения на 21-ви век", каза Дженифър Гранхолм - министър на енергетиката на САЩ.

Осъщественият пробив в Калифорния струва 3,5 милиарда долара. При него малко количество водород е било поставено в капсула с размерите на зърно черен пипер. Впоследствие водородното гориво е било загрято и компресирано с помощта на лазер.

Лъчите могат да загреят капсулата до 100 милиона градуса по Целзий - повече от температурата в центъра на Слънцето. Налягането е 100 милиарда пъти, колкото натиска на земната атмосфера. При тези екстремни условия в капсулата се стига до имплозия, която кара атомите на водорода да се сливат и така да освобождават енергия. Сред основните предизвикателства са намаляване на себестойността и увеличаване на количеството получена енергия.

При експеримента в Калифорния е била получена енергия за загряване на 15-20 чайника срещу инвестиция от милиарди. Освен това, въпреки че получената енергия е била повече от приложената от лазера, равносметката не включва енергията за работа на самия лазер, а тя е значително повече от отделената от водорода.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Българската Коледа" помага с апаратура за лечението на недоносени бебета във Варна
"Българската Коледа" помага с апаратура за лечението на недоносени бебета във Варна
Кабинетът "Габровски" не мина в зала: Кога ще бъде връчен вторият мандат? (обобщение)
Кабинетът "Габровски" не мина в зала: Кога ще бъде връчен вторият мандат? (обобщение)