НОВИНИ

Американски учени обявиха голям пробив в областта на термоядрения синтез

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:51, 13.12.2022
Чете се за: 02:50 мин.
По света
американски учени обявиха голям пробив областта термоядрения синтез
Слушай новината

Американски учени обявиха голям пробив в областта на термоядрения синтез - мечта на физиците от десетилетия за получаване на почти безгранична и чиста енергия. Изследователи от лабораторията "Лорънс Ливърмор" са преодолели една от основните трудности - получаване на повече енергия от вложената в експеримента за пресъздаване на процеси, които протичат на Слънцето.

Ядреният синтез е "Светият Граал" на енергетиката. При този процес двойки леки атоми се сливат принудително, като резултатът е освобождаване на огромно количество енергия. Процесът се различава от така нареченото "ядрено делене", когато атомите се разделят - технология, използвана при съвременните ядрени електроцентрали. Недостатъкът е отделянето на големи количества ядрени отпадъци, които поставят радиоактивни дълго време. Това налага съхранение при специални условия. При ядрения синтез се отделя много повече енергия, като се образува малко количество радиоактивен отпадък с кратък живот. При процеса не се отделят парникови газови, което изключва влияние върху климатичните промени.

Снимки: БГНЕС

Предизвикателствата пред технологията на ядрен синтез са свързани с необходимостта от много високи температура и налягане, необходими за свързването на елементите. Досега нито един експеримент по света не е успял да получи повече енергия, от вложената за задействане на процеса. Успешният експеримент в Калифорния е на стойност 3,5 милиарда долара.

САЩ ще обявят "исторически енергиен пробив"

При него малко количество водород е било поставено в капсула с размерите на зърно черен пипер. Впоследствие водородното гориво е било загрято и компресирано с помощта на лазер. Лъчите могат да загреят капсулата до 100 милиона градуса по Целзий - повече от температурата на центъра на Слънцето. Налягането е 100 милиарда пъти по-голямо отколкото на земната атмосфера. При тези екстремни условия в капсулата се стига до имплозия, която кара атомите на водорода да се сливат и така да освобождават енергия. Въпреки днешния успех, предстои дълъг път до практическото използване на технологията в бита.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият ни посланик в Катар пред БНТ: Какво трябва да знаем за тази държава?
Бившият ни посланик в Катар пред БНТ: Какво трябва да знаем за тази държава?
Обявиха градовете домакини на турнира за Купата на ББЛ
Обявиха градовете домакини на турнира за Купата на ББЛ