НОВИНИ

САЩ ще обявят днес "исторически енергиен пробив"

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:24, 13.12.2022
Чете се за: 02:25 мин.
САЩ
Слушай новината

Съединените щати се очаква днес да обявят "исторически енергиен пробив". Според съобщението на американското Министерство на енергетиката до часове ще съобщят за огромно постижение при опити с ядрен синтез.

Американски учени са отключили "почти неограничен, безопасен, чист" източник на енергия, твърдят запознати с откритието. При ядрен синтез са получили повече енергия, отколкото е била използвана в процеса на създаването ѝ. Нещо, което се постига за първи път от близо 70 години, откакто се правят опити с ядрен синтез.

Ядреният синтез винаги е бил мечта на много учени, защото той наподобява процеса, който се случва на Слънцето. И за това са правени стотици опити, този процес да бъде възпроизведен на Земята. Ядреният синтез е алтернатива на изкопаемите горива и на сегашните ядрени реактори. Само че при него не се отделя въглерод, не се произвеждат и радиоактивни отпадъци.

Теоретично с една малка чаша водородно гориво може да се захранва една къща в продължение на стотици години.

"Това е технологичен пробив, който ще превърне термоядрения синтез в използваема енергия за човечеството, много по-рано от очакваното", каза Денис Уайт, директор на Центъра за ядрен синтез, САЩ.

Независимо, че учените отдавна познават принципите на ядрения синтез, големият пробив в проучването му е през 70-те години на 20 век, по време на петролното ембарго. След като то пада, опитите отново са в застой. До март тази година. Заради енергийната криза американският президент обяви допълнително финансиране за проучванията на ядрения синтез.

На теория процесът може да замени изцяло изкопаемите източници на енергия. Но това едва ли ще се случи в близките десетилетия, смятат повечето учени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иззеха над 200 кг готова за продажба марихуана при мащабна акция в горнооряховско село
Иззеха над 200 кг готова за продажба марихуана при мащабна акция в горнооряховско село
София-град в топ 5 на областите с най-малко деца у нас
София-град в топ 5 на областите с най-малко деца у нас