НОВИНИ

Бюджетната комисия отложи гласуването на бюджета заради проектокабинета "Габровски"

Николай Минков
от Николай Минков
09:28, 13.12.2022
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Финансовата комисия отложи с 24 часа гласуването на второ четене на удължаването на действието на Бюджет 2022 и през следващата година.

Предложението направи Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС с мотива, че утре предстои гласуване на състав и структура на Министерски съвет, а един от приоритетите на номинирания за премиер Николай Габровски е внасяне на нов бюджет за 2023 г.

"Аз считам, че само 24 часа преди да бъде направен изборът на това правителство не бива да бъде приеман на второ четене удължителният закон за Бюджет 2022. Нищо не ни пречи утре, ако не бъде избрано правителството, половин час след това да се съберем и да приемем на второ гласуване проекта на закон, но аз си мисля, че в навечерието на избора да приемаме на второ четене закона не е целесъобразно. Още повече, че приоритет №1 в програмата на това правителство е бързото приемане на бюджета, което означава, че в рамките най-много до 2 седмици това правителство, ако бъде избрано, ще предложи съответно редовен бюджет за 2023 г. където може да се фиксират и финансово осигурят всички политики и приоритети, които то е приело", каза зам.-председателят на комисията Кирил Ананиев.

Председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов от ДПС пък заяви, че не трябва да се драматизира това, което се случва в комисията, тъй като тази седмица, така или иначе в пленарна зала ще се гледат и приемат първо данъчните закони.

"Следващата седмица ще приемем Закона за прилагане или удължава е на някои разпоредби на бюджета. Този знак, който колегите от ГЕРБ дадоха с тяхното предложение в лицето на г-н Ананиев е, че те вярват, че явно че ще бъде съставен кабинет. Ще видим дали наистина е така", каза той.

Парламентарната група на ДПС все ще не е взела решение дали ще подкрепи кабинета, днес предстои обсъждане, посочи Чобанов.

Предложението за отлагане на гласуването беше подкрепено от ГЕРБ, "Възраждане" и "Български възход". Останалите се въздържаха.

Според работодателите това е добро решение, защото така предложените текстове по удълженото действие на Бюджет 2022 ще доведат до огромен дефицит.

"Фатално е, че няма бюджет държавата за следващата година, според мен и отдавна казахме, че това, което се внася тук и както виждате, първоначалната идея да не се развихри в НС наддаване или предлагане за увеличение на този или онзи параметър, всъщност е провалена. Имаме достатъчно предложения, някои разумни, според нас, някои неразумни, но всъщност правят точно това , което щеше да се случи, ако имахме редовен бюджет, само че с ясната визия, че не правим нещо извънредно, чрезвичайно и не знам си какво сложно, а просто си приемаме бюджета за следващата година. И от гледна точка на стабилността, и от това как ни гледат нашите партньори, и на еврозоната, ако искате. Приемането на нов бюджет е далеч по-устойчив подход, отколкото този, който правим в момента", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатите пък продължават да настояват за незабавно вдигане на минималната работна заплата на 850 лв., независимо дали ще стане с нов бюджет или чрез удължаване на действието на стария.

"Голям проблем е това, което би се приело, защото има много предложения, които, ако бъдат приети между двете четения, ще се увеличи с няколко милиарда допълнително дефицитът. Това никак не е добре, ще даде нов тласък и на инфлацията и ще осуети нашето членство в еврозоната", посочи председателят на АИКБ Васил Велев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ирена Анастасова: БСП ще е в зала и ще гласува "против" кабинета на ГЕРБ
Ирена Анастасова: БСП ще е в зала и ще гласува "против" кабинета на ГЕРБ
Илиян Радулов и Адрияно Дженев: За нас този успех е нещо много специално
Илиян Радулов и Адрияно Дженев: За нас този успех е нещо много специално