НОВИНИ

Омбудсманът: Цената на водата е на ръба на социалната поносимост

bnt avatar logo
от БНТ
07:54, 13.12.2022
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

Цената на водата е на ръба на социалната поносимост и на фона на инфлацията на хората им е непосилно да я плащат. Това заяви в "Денят започва" омбудсманът Диана Ковачева.

Увеличенията на водата вече са факт за много градове в България, посочи тя, а във Велико Търново от години е ясно, че има нерегулярни доставки, докато хората плащат огромни сметки.

Ново поскъпване на водата във Велико Търново се очаква след Нова година

"Като се увеличава толкова цената на водата, къде отиват тези пари и защо по никакъв начин не се инвестира в остарялата инфраструктура, заради която хората имат режим на водата? Очевидно отива само за заплати, само че така не може, защото хората не могат да поемат тежестта на заплатите на работещите във ВиК", заяви общественият защитник.

Увеличението на водата във Велико Търново само за тази година е 52% и се очаква до края на 5-годишния регулаторен период да нарасне до 100%, каза Диана Ковачева.

"Има нов законопроект за ВиК, но по-добре да го нямаше, трябва да ви кажа, защото той с нищо не е по-добър от сега действащия. Нищо от препоръките, които с години омбудсмана и хората очакват, не е влязло. Вътре няма никакво обвързване между цената и качеството. Няма никаква възможност хората, които получават вода с лошо качество, да им бъде намалена цената, нито някакви обезщетения. Не са дефинирани уязвимите потребители, нито има водни помощи", посочи още тя.

Протест срещу безводието: Жителите на Омуртаг блокираха главния път София-Варна

Ковачева вече е готова с отрицателно становище относно новия законопроект и до дни ще го изпрати в регионалното министерство.

Омбудсманът коментира и предложението си зрелостниците да имат втори шанс да положат матура. Посочи, че причината са множество жалби, особено в последните години, когато матурата се превърна във входен изпит за повечето университети и специалности в съчетание с дипломата.

"Докато за дипломата работиш две години и зависи от твоята последователност, матурата е един ден, в който се явяваш на изпит. Все пак може да не си във форма, може да не успееш да се представиш по най-добрия начин, но тази оценка залепва за теб завинаги".

Докато при изпитите в университетите може да се кандидатства няколко пъти, то ако оценката от матурата е незадоволителна, не може да се поправи. Затова омбудсманът предлага втори шанс за зрелостниците - да опитат да повишат резултата си и накрая да се вземе по-благоприятният за тях.

"Този резултат няма да води до поправка в дипломата, а ще бъде удостоверение само за целите на кандидатстване в университет, така че децата да имат втори шанс. Това ще важи и за България, и за чужбина, навсякъде, където се кандидатства с матура", уточни Ковачева.

По думите ѝ депутати от различни парламентарни групи подкрепят това предложение.

Омбудсманът настоява да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Диана Ковачева коментира и казуса с глобите за винетки, като посочи, че глобата за сгрешена винетка и липса на винетка е 300 лв. и трябва да се обмисли да е по-ниска.

Предложението на регионалния министър за плащане на не повече от три глоби годишно би могло да се приеме, но така няма да се решат въпросите, свързани със сгрешените винетки, посочи Ковачева.

"Когато си купувате винетка и сгрешите един или повече от символите, на практика вие знаете, че сте платили винетка, но не и че сте сгрешили. Като пътувате, вас ви снимат всеки ден, но вие не разбирате, защото има проблем с уведомяването. Обикновено хората са уведомявани за това, че имат глоби за винетки, едва когато натрупат стотици хиляди левове глоби".

Затова омбудсманът предлага хората да бъдат уведомявани в рамките на три дни, за да могат навреме да поправят сгрешените винетки. Също така - поправката да важи не от момента на корекцията, а със задна дата - от момента на закупуване на винетката.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков получи екип на Аржентина
Христо Стоичков получи екип на Аржентина
Ново поскъпване на водата във Велико Търново се очаква след Нова година
Ново поскъпване на водата във Велико Търново се очаква след Нова година