НОВИНИ

Почти половината студенти в страната учат и работят едновременно

bnt avatar logo
от БНТ
07:09, 13.12.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

40% от редовно обучаващите се студенти в България и учат и работят едновременно. Това показват данните на Националното студентско представителство.

Петя Хаджиева е 3-и курс "Право" в Югозападния университет в Благоевград. Още от самото начало на своето обучение започва работа в кол център в София. Въпреки че трудно съвместява и двата ангажимента, тя не смята да спира да работи.

"Когато започнахме бяхме онлайн, така че беше доста по-лесно да съчетавам двете неща. Времето ми с приятели доста намаля, но всичките ми приятели и учат, и работят, така че общо взето сме в едно положение", казва тя.

Дистанционното обучение по време на пандемията и високата инфлация през последните месеци са сред основните причини, принудили повечето студенти да си потърсят работа. Тази статистика според експертите ще продължава да се увеличава, а студентите в аудиториите ще стават все по-малко.

"Точно финансовият проблем е този, който накара значителна част от тях да започнат работа. Друг е проблемът, че индустрията, която се развива, е предимно услуги, а не изисква много опит", обясни доц. Елена Ставрова – икономист и университетски преподавател.

"Ние апелираме колегите да не прибързват със започването на работа, въпреки трудностите, да се постараят да учат повече, за да получат една прилична стипендия, която имат към момента. По-добре е към момента само да учат, защото в следващите 40 години само това ще правят", казва Даниел Парушев – председател на Националното студентско представителство в България.

Заради недостига на кадри в повечето сектори най-вече в сферата на услугите, студентската работна ръка е предпочитана от много бизнеси. А много често добрите условия на труд и високите възнаграждения отказват студентите да завършат висшето си образование.

Репортер: Али Мисанков

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на дупнишко село с подписка срещу изграждането на индустриална зона
Жители на дупнишко село с подписка срещу изграждането на индустриална зона
Улиците в София са почистени, няма затруднения заради снеговалежа
Улиците в София са почистени, няма затруднения заради снеговалежа