НОВИНИ

Кабинетът "Габровски" не мина в зала: Кога ще бъде връчен вторият мандат? (обобщение)

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:05, 14.12.2022
Чете се за: 05:57 мин.
У нас
Слушай новината

След като депутатите днес гласуваха против кабинета на проф. Николай Габровски, все още не е ясно кога президентът ще връчи проучвателния мандат на "Продължаваме Промяната". Конституцията не предвижда срок за това.

Очакванията обаче са кандидатът за премиер на втората политическа сила да получи мандата след Нова година. След това тече седемдневен срок, в който той ще трябва да се опита да върне министерски състав и да намери парламентарна подкрепа. Вече стана ясно, че "Продължаваме Промяната" ще опитат кабинет на малцинството с "Демократична България". Шансовете за успех не са големи.

Асен Василев: Разговорите с ДБ ги започнахме, имаме разбирателство да предложим общ кабинет с тях

Ако и вторият мандат не успее, се очаква в седемдневен срок президентът да избере една от останалите парламентарни групи. Тя ще има достатъчно много време, за да номинира премиер, а след това този кандидат-премиер да предложи състав на правителство. Сигурно е, че президентът ще връчи третия мандат след Нова година.

Румен Радев за проектокабинета "Габровски": Липсва политическа физиономия и политическа отговорност

Перспективата за кабинет с третия мандат също не е ясна, но със сигурност удължаването на процедурата ще даде възможност на Народното събрание да работи до февруари. Днес президентът отново подчерта, че хората очакват ясна политическа отговорност от партиите, а от Народното събрание - да приеме важните закони.

Снимки: Десислава Кулелиева

Какво се случи в пленарната зала днес - на резултата от гласуването кандидатът за премиер Николай Габровски отговори с афоризъм.

"На ринга излязоха доброто и злото. Хората заложиха на злото. Злото победи и хората спечелиха. За съжаление, днес се случи точно това. Имахме уникален шанс да продължим по друг начин в българската политика, уви, партийните интереси са твърде силни, партийните страсти - твърде горещи и затова имаме този резултат".

Проф. Николай Габровски: Хората, които предлагам, са готови да работят от първия ден

Дали ще продължи с политиката - отговори без да се замисли:

"Продължавам с операционната с огромно удоволствие".

След като първият мандат не успя, сега всички погледи са насочени към втория, който ще получат от "Продължаваме Промяната". Асен Василев каза, че до ден-два ще финализират разговорите с ДБ за представяне на правителство на малцинството. Ще го направят, ако се реализират техните искания, сред които са отпадане на хартиената бюлетина, законите по Плана за възстановяване, съдебна реформа, промени в службите, нов бюджет.

Христо Иванов: Не можем да подкрепим правителство на Габровски

От "Демократична България" потвърдиха, че ще направят всичко възможно за реализиране на втория мандат. А от БСП коментираха, че позицията им за първия мандат е била последователна и такава ще остане и за следващите два.

Корнелия Нинова потвърди, че няма да подкрепят кабинета "Габровски"

От ДПС напомниха тезата си, че за да има успех е нужен диалог между политическите сили. Как гледат на втория мандат, ще зависи от поведението на мандатоносителя, посочи Йордан Цонев. От "Възраждане" повториха познатото - няма да подкрепят и втория мандат. Според Костадин Костадинов няма разлика между ГЕРБ и "Продължаваме Промяната", имали единствено личностни разминавания.

Костадинов: Ако не може да се състави кабинет, отиваме на избори

За да има подкрепа, е нужно коалиционно споразумение, а разговорите трябва да търсят политическо решение, обясни председателят на "Български възход" Стефан Янев.

Стефан Янев: Ще подкрепим проф. Габровски, но не и предложения кабинет

Кандидатът за вицепремиерът в кабинет "Габровски" Миглена Плугчиева коментира, че застава зад всичко, което е правила до момента и призова колегите си:

"Желая на тези млади момчета и момичета да се научат, че трябва диалог, не само приказки. Трябват реални действия за държавата, реален резултат. И към успеха не води асансьор".

Премиерът: Вече си представях заглавията в медиите - Гълъб Донев отлетя от Министерския съвет

Служебният премиер Гълъб Донев пък откри с усмивка правителственото заседание:

"Вече си представях заглавията в медиите "Гълъб Донев отлетя от Министерския съвет". Оставаме обаче, както стана ясно след гласуването на народните представители. Остава и надеждата за съставяне на редовно правителство, излъчено от Народното събрание и подкрепено от стабилно мнозинство".

ХРОНОЛОГИЯ НА ДЕБАТИТЕ В ПЛЕНАРНАТА ЗАЛА ЧЕТЕТЕ ТУК

По темата работиха: Вера Александрова, Десислава Маркова и Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пробивът при ядрения синтез: Получена е повече енергия, отколкото е необходима за реакцията
Пробивът при ядрения синтез: Получена е повече енергия, отколкото е необходима за реакцията
Асен Василев: Разговорите с ДБ ги започнахме, имаме разбирателство да предложим общ кабинет с тях
Асен Василев: Разговорите с ДБ ги започнахме, имаме разбирателство да предложим общ кабинет с тях