НОВИНИ

Румен Радев за проектокабинета "Габровски": Липсва политическа физиономия и политическа отговорност

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:56, 14.12.2022 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Липса на политическа физиономия и политическа отговорност - така президентът Румен Радев анализира състава на правителството на проф. Габровски, отхвърлено от Народното събрание. Президентът смята, че хората очакват ясна политическа отговорност от партиите, а от Народното събрание - да приеме важните закони, които засягат Плана за възстановяване и устойчивост и Шенген. Държавният глава е в Брюксел за участие в среща на върха между ЕС и организацията на държавите от Югоизточна Азия-АСЕАН.

Президентът смята, че в проектокабинета на проф. Габровски има добри експерти, които са поставил важни приоритети, но му липсва политическа физиономия.

"Защото на практика това правителство се явява посредник между партия ГЕРБ и българските граждани. Аз мисля, че не е сега моментът и хората не искат да видят посредници. Те искат да видят ясна политическа отговорност, защото претенцията за власт върви заедно с политическата отговорност за нея. И мисля, че партия ГЕРБ заложиха повече на амнезията на българските граждани след 12 години управление и явно това няма да бъде печелившият ход", заяви Румен Радев - президент на Република България.

На коментари от опозицията, че правителството е тройна коалиция между него, Борисов и Делян Пеевски, президентът отговори, че не се меси в състава на чужди правителства и не дължи обяснение по тях:

"Ако това е логиката, не е лошо човек първо да се замисли за думите, които произнася. По тази логика от редовното правителство на господин Петков има министър в правителството на Габровски. Това означава ли, че това е правителство Борисов - Петков - Пеевски и т.н."

Президентът не отговори конкретно кога смята да връчи втория мандат за съставяне на правителство:

"Защо не ме питате кога най-сетне ще се приемат критично важните закони по Плана за възстановяване и устойчивост, които имат важно отношение не само към съдебната реформа, но и по други стратегически за България въпроси, да речем Шенген".

Румен Радев отхвърли твърденията, че в момента има еднолично президентско управление. Според него няма еднолична президентска власт, има неспособност на политическите парти да сформират правителство.

"Конституцията много ясно указва, че когато партиите не могат да сформират правителство, президентът е длъжен с указ да назначи служебно правителство. Това е конституционно определен инструмент и всеки, който говори противното, застава срещу Конституцията и руши доверието на гражданите в нея и в собствената си политическа партия", подчерта Радев.

Той обясни и мотивите си за частично вето върху Закона за изборния кодекс. Според него машинното гласуване е преодоляло един от големите недостатъци на българския изборен процес - недействителните бюлетини и е помогнало да се намали контролираният вот. Освен това партиите са поставени при различни условия.

"Само партиите над четири процента, които са преодолели бариерата, имат достъп до машинния вот. А този закон допусна и разкриване на тайната на вота. Не си представим, че в една избирателна секция само един от избирателите гласува с машина или с бюлетина. Тази хипотеза е възможна. Това означава, че тайната на неговия вот ще бъде разкрита. Не мога да допусна, че се стеснява участието на организацията на българите зад граница в изборни с този закон и най-вече, че има в нашия правен мир изчезва понятието дистанционно електронно гласуване, то беше задраскано с този закон", подчерта Румен Радев.

Държавният глава отново призова Народното събрание да се заеме с попълване на състава на конституционно установени органи с изтекъл мандат.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова от Брюксел

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дейвид Фишеров: Днес се провалих
Дейвид Фишеров: Днес се провалих
Илиана Раева получи специален подарък
Илиана Раева получи специален подарък