НОВИНИ

Явор Божанков: Не съм водил разговори с други партии, нито те са ме търсили

bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 14.12.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Благодарен към на всички колеги, които изразяват подкрепата си за мен. Не съм водил разговор с други партии, нито други партии са търсили такъв с мен. Това заяви независимият депутат Явор Божанков в "Още от деня".

Преди дни Божанков бе изключен от парламентарната група на БСП заради позицията си за войната в Украйна и предоставянето на оръжия от страна на България.

"Не съм предприемал действия с оглед на следваща стъпка накъде оттам нататък. Аз съм абсолютно убеден в това, което правя, знам, че е правилно, знам, че времето ще докаже, че съм прав и не се страхувам от последствията. Не се страхувам да остана сам, нито, ако ще, и пътят ми да е дотук", каза той.

Божанков подчерта, че още преди изборите е ходил на протести срещу руската агресия в Украйна и никога не е крил своите публични позиции.

"Различна е благодарността в исторически план, общата история, уважението към руската култура и народ от това, което прави режимът на Путин в момента".

Заяви, че единственият проблем с избирателите му е, че не е могъл да им обясни позицията на БСП за промените в Изборния кодекс.

"Борихме се ден и нощ да въведем машинния вот и казвахме "мъртвите не гласуват с машини, хартията е измама". След като този Изборен кодекс беше обърнат на 180 градуса, наистина съм имал много разговори с избиратели и не съм можел да им обясня това. За себе съм спокоен - аз съм от правилната страна на моята съвест", посочи той.

Депутатите не приеха проектокабинета "Габровски" (ХРОНОЛОГИЯ)

Според Божанков хората, които са се съгласили да участват в кабинета "Габровски", са достойни за уважение, тъй като са наясно с високата цена, която ще платят. Заяви обаче, че ГЕРБ се опитват да се скрият зад друг кабинет, защото нямат парламентарна и обществена подкрепа.

"Такъв финт е абсолютно неприемлив, защото на всеки е ясно, че няма такова нещо като "експертен кабинет". Още по-прекалена беше тезата, че кандидатът за министър-председател сам, без да се допитва до Борисов, избрал министрите. Нали никой не вярва на това", попита депутатът.

Нито един от трите мандата няма да има шанс, докато не започнат разговорите за реалните проблеми, посочи Явор Божанков. Коментира още, че ГЕРБ досега не са признали за нито една своя грешка, а се държат все едно представляват целия народ.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев: Разговорите с ДБ ги започнахме, имаме разбирателство да предложим общ кабинет с тях
Асен Василев: Разговорите с ДБ ги започнахме, имаме разбирателство да предложим общ кабинет с тях
Антонина Зетова: Надявам се през януари в ЦСКА да има по-здрава основа
Антонина Зетова: Надявам се през януари в ЦСКА да има по-здрава основа