НОВИНИ

Черен лешояд е убит от бракониери край Харманли

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
16:36, 14.12.2022 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Една от освободените през ноември птици от застрашения в България вид черен лешояд стана жертва на бракониери, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. Лешоядът е от програмата за възстановяване на вида в Източните Родопи, изпълнявана от БДЗП, Фондация "По-диви Родопи" и испанската организация GREFA.

Женският лешояд, кръстен Андалусия, е освободен през ноември заедно с 13 други черни лешояда след шестмесечна адаптация в специално изградена волиера между Маджарово и Ивайловград. Преди освобождаването всички птици са маркирани с орнитологични пръстени и GPS предаватели, с които в реално време се проследява тяхното движение.

Близо две седмици след освобождаването Андалусия се е установила в района южно от град Харманли, където прекарва няколко дни. Една нощ предавателят ѝ започва да излъчва съмнителен сигнал. Полевият екип на БДЗП е посетил мястото, за да провери състоянието на птицата и последните ѝ координати.

Снимки: Камен Коларов, Светослав Спасов

Андалусия е убита през нощта. Извършителите се опитали да прикрият следите си. Природозащитниците намерили само малко пера и петно с кръв, както и следи от автомобил. Най-вероятно бракониерите са използвали фаровете на автомобила, за да открият птицата. Деянието изглежда напълно осъзнато и умишлено.

"Явно извършителите са направили всичко възможно да прикрият деянието и то да остане неизвестно. Все пак благодарение на нашите експерти разбрахме какво се е случило и уведомихме полицията, която води разследване", каза Стойчо Стойчев , Българското дружество за защита на птиците.

Черният лешояд е най-едрата и една от най-редките птици в Европа. В България тя винаги се е срещала в Източните Родопи. През годините обаче видът е изчезнал като гнездящ и затова от Българско дружество за защита на птиците , Фондация „По-диви Родопи" и испанската организация GREFA започват програма за възстановяването му. Убиването дори само на една птица е голяма загуба, защото те се броят на пръсти.

"Те имат истории почти житейски тези птици, живеят дълги години, обикновено са моногамни, така че опазването им а е наистина дълъг процес. Отглеждат по едно малко, дори не всяка година", посочи Стойчев.

Откриха две сачми в тялото на убития световно застрашен египетски лешояд

През октомври бракониери убиха и световната сензация египетския лешояд Бояна, който точно си беше намерил мъжки. От прокуратурата в Кърджали съобщиха за БНТ, че са разпитани десетки свидетели, но засега няма доказателства, който да насочат разследващите към конкретен извършител. От Българското дружество за защита на птиците ще продължават да настояват да се създаде специално звено към полицията , което да се занимава с подобни престъпления срещу природата.

"Нещо, за което имаме подкрепа на МВР, тече и съгласуване и с други министерства. Едно такова звено със сигурност ще подобри ситуацията, защото ако има заловени и наказани извършители, това ще има голям превантивен ефект", коментира Стойчо Стойчев.

За убийство на защитен вид наказанието е затвор от 3 до 5 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Костадинов към Бербатов: Не може да си кандидат, когато няма избори
Емил Костадинов към Бербатов: Не може да си кандидат, когато няма избори
ЦСКА 1948 ще играе контрола с бившия тим на Саша Илич
ЦСКА 1948 ще играе контрола с бившия тим на Саша Илич