НОВИНИ

Реакциите на депутатите за Изборния кодекс - ще бъде ли преодоляно ветото на президента?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:14, 14.12.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Наложеното от президента вето може да бъде преодоляно според партиите, които гласуваха промените в Изборния кодекс - ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Останалите заявяват, че се надяват този път така наречената "хартиена коалиция" да прояви разум и да приеме аргументите на държавния глава.

Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс

От ГЕРБ-СДС изключват наложеното вето да върне старото положение.

"Аз смятам, че има достатъчно сериозно заявена воля от парламентарните групи това вето да не бъде уважено и да се препотвърдят промените в Изборния кодекс така, както ги гласувахме преди две седмици", заяви Десислава Атанасова - председател на ПП на ГЕРБ-СДС.

Според "Продължаваме промяната" държавният глава отваря възможност за дискусия. Заявиха, че ще я използват в разговорите за втория мандат.

"Как могат да бъдат преодолени пречките пред реализацията на втория мандат? Знаете, че Изборния кодекс беше един от проблемите. Сега виждаме възможност той да бъде преодолян, дали със съставянето на една временна комисия, в която да бъдат изготвени конкретни решения за Изборния кодекс", каза Андрей Гюров - председател на ПГ на "Продължаваме Промяната".

ДПС ще внесат отделно законодателно предложение за въвеждане на сканиращите машини.

"Избирателите са харесали нашето предложение за сканиращите машини, защото от една страна се гласува само на хартия, от друга страна се преброява от машините и така се избягват недействителни бюлетини, надраскани протоколи. Има си протокол от тези машини - харесали са това, че така се гласува в най-голямата демокрация в света - САЩ", коментира Хамид Хамид от ПГ на ДПС.

Останалите 4 парламентарно представени партии - "Възраждане", БСП, "Демократична България" и "Български възход" също ще отстояват позициите си от предишните среднощни дебати.

"Друг е въпросът вече как и по какъв начин ще бъде за пореден път изнасилен дневният ред на НС, за да може да бъде преодоляно това вето, но аз мисля, че в случая е ГЕРБ и ДПС и БСП ще се хванат за тази възможност", коментира председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Не приемаме тези мотиви, не звучи сериозно, като например - че не бива да се дава право на избор на българските граждани как да гласуват. Правото на избор било за кого да гласуват, а как да гласуват трябвало за е заковано в закона и да не им се дава право на избор. Ние сме за свободата на избор", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Измененията не са добро решение за Изборния процес, още повече, че излязоха данни, които показаха, че по-голямата част от българския народ предпочита да гласува с машини", каза Надежда Йорданова от ПГ на "Демократична България".

"При условие, че нямаме излъчен работещ кабинет, при условие, че нямаме парламентарно мнозинство, което да се справи с множеството кризи, които се обединихме, че са налице и е необходимо да се вземат мерки за преодоляването им, не е време за промени в Изборния кодекс", смята Александър Николов от ПГ на "Български възход".

Очакването е ветото да бъде разгледано в зала още преди празниците.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Беатрис Спасова стартира с победа на сингъл на турнир по тенис в Турция
Беатрис Спасова стартира с победа на сингъл на турнир по тенис в Турция
БНТ запазва лидерските си позиции при отразяването на Мондиала в Катар
БНТ запазва лидерските си позиции при отразяването на Мондиала в Катар