НОВИНИ

И тази година хората от опожарения блок в Благоевград няма да посрещнат празниците в домовете си

bnt avatar logo
от БНТ
17:09, 14.12.2022
Чете се за: 03:47 мин.
Регионални
Слушай новината

И тази година хората от блок №18 в Благоевград няма да посрещнат празниците в домовете си. Те чакат вече една година решение на проблема с разрушените им домове. Все пак има надежда, че в първите дни на Новата година ще започне големия ремонт.

В късния следобед на 10 декември миналата година, пожар избухва в един от апартаментите на седмия етаж в панелен блок в квартал "Струмско". На място пристигат екипи на пожарната и Спешна помощ.

Три са жертвите на пожара в апартамент в Благоевград

При инцидента загиват двама мъже и една жена. Пострадали са осем души, от които шест деца. Две бебета бяха спасени при изключително опасна акция, а един пожарникар се превърна в герой.

"Поехме риска, защото там където те бяха, беше страшно задимено. И нямаше как да ги оставим децата. Щяха да си загинат", заяви Давид Гълъбов – пожарникар.

Пожар гори в жилищен блок в Благоевград, сред евакуираните са бебета и малки деца

- Специални благодарности на този човек, защото ако той не беше влезнал, тези деца щяха да си заминат.

При пожара напълно изгоря един апартамент, а сериозно пострадаха съседни жилища. Шест семейства все още не могат да влязат в домове си заради сериозните разрушения. Една част от тях живеят при роднини, други в общински жилища. Една година се чакаше отпускането на средства.

Част от жителите на опожарения блок в Благоевград все още не могат да се върнат по домовете си

"Сложени са подпори на тази стена, която е четири пъти под нормата. Има подпори осигурени от общината, които да поддържат самата плоча докато почнат ремонтните дейности по укрепването ѝ", каза Стефи Митева – собственик на апартамент в опожарения блок.

До момента са подменени водосточната тръба и част от изолацията. До края на януари предстои да бъде избрана фирма-изпълнител на проекта, с който ще бъдат възстановени всички увредени участъци.

Половин година след пожара в Благоевград - блокът все още не е укрепен

"Най-засегнат като цяло е апартамент 7 и между 7 и 8, където има спукана плоча, панелна. Там ще бъде най-сериозен ремонта. И също така, отново на седми етаж, апартамента, където възникна инцидента, там има увиснала леко тераса. Това са по-сериозните ремонтни дейности, които предстоят да бъдат извършени и най-вероятно ще струват най-скъпо", заяви Светослав Николов – домоуправител на блока.

След сключване на договора се очаква ремонтните дейности да продължат малко повече от месец. Хората се надяват съвсем скоро да се върнат отново в домовете си.

Репортер: Миглена Медарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Управителният съвет на АФЛ одобри договор за сътрудничество с БФС
Управителният съвет на АФЛ одобри договор за сътрудничество с БФС
Стилиян Петров: Българската футболна система не просто се провали, но тя поддържа провала повече от 10 години
Стилиян Петров: Българската футболна система не просто се провали, но тя поддържа провала повече от 10 години