НОВИНИ

Част от жителите на опожарения блок в Благоевград все още не могат да се върнат по домовете си

bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 29.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Два месеца изминаха от пожара в блок 18 в Благоевград, който отне живота на трима души, а десетки други остави без дом.

Семействата от последните три етажа на сградата все още живеят в чужди домове и не знаят кога ще могат да се върнат в своите. Сградата трябва се укрепи, за да е безопасна за живеене, а ремонтът ще струва 130 000 лева.

Подробности вижте в прякото включване на Антония Сукалинска

В късния следобед на 10 декември пламна апартамент на седмия - предпоследен, етаж и нанесе големи щети. Трима души загинаха. Всички останали бяха евакуирани, а след обследване на сградата стана ясно, че е безопасна за живеене, но до 5-ия етаж.

За последните три етажа е нужно сериозно укрепване, за да е безопасно. Така хората до 5-ия етаж се прибраха в домовете си, но най-засегнатите дори не могат да започнат да ремонтират своите, защото преди това трябва да се укрепи сградата и да се ремонтират общите части.

До дни ще стане ясно дали държавата ще отпусне средства.

50 дни след големия пожар в блок 18 в квартал "Струмско" в сградата все още мирише на дим. Ток и вода на последните три етажа няма.

"Трябва да има табло, трябва да има кабели, а не тези изгорели жици, за да може да се пусне тока. Не става. Без ток не може да се прави нищо повече", казва Димитър Ненов.

Собственици на най-засегнатите апартаменти идват, за да проверят дали няма нови щети и пукнатини в апартаментите им.

Тази седмица бяха поставени метални подпори в апартамента на седмия етаж, от където тръгна пожара. Точно отгоре обаче, на осмия етаж, в апартамента на Костадин Георгиев се появяват пукнатини.

"Има спукани работи – подът, стените. От последния път, когато влизах, ми се струва, че и пукнатините са се увеличили на пода, не съм съвсем сигурен, ама мисля, че е така и трябва да се види, да се оправи блока, да се стабилизират плочите и да се проверят заварките на панелите дали няма някоя спукана заварка, че тогава проблем", казва Костадин Георгиев.

"Надявам се до края на месеца, както са дали заявка от фонда за бедствия и аварии, да се преведе сумата, която е необходима за укрепване и подмяна на плочата, за да може също така, както обещаха ЧЕЗ, да пуснат тока и всеки вече да започне да си прави жилището. Да се оправят общите части, да се направи тая панела, да съм спокоен, че като взема да правя жилището си, блокът ще остане цял. Детето ми ще живее вътре", тревожи се Димитър Ненов.

От общината в Благоевград осигуриха три жилища за пострадалите семейства, които обаче също се нуждаят от ремонт.

Семейство с три деца вече живее в едно от тези жилища. Още едно семейство най-вероятно ще наеме общинско жилище през новата седмица.

Репортер: Антония Сукалинска, Любен Панков







Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Трипъл-дабъл" на Крис Пол осигури поредния успех на Сънс в НБА
"Трипъл-дабъл" на Крис Пол осигури поредния успех на Сънс в НБА
Ювентус финализира сделката за Душан Влахович
Ювентус финализира сделката за Душан Влахович