НОВИНИ

Учение на многонационалната бойна група се провежда на полигона "Ново село"

bnt avatar logo
от БНТ
18:23, 14.12.2022
Чете се за: 02:07 мин.
Регионални
Слушай новината

Оперативни способности в рамките на тактическото учение с бойни стрелби "Strike Back" демонстрира на полигон "Ново село" многонационалната бойна група с рамкова държава Италия.

Военнослужещи от сухопътните сили на Италия, България, Албания, Гърция, Република Северна Македония и САЩ изпълниха занятие в три фази по възпрепятстване и атака на противник, изпълнение на огневи задачи, освобождаване на рубежи и преминаване през минни полета. Бойната група в България беше формирана през март тази година, а през октомври Италия пое ролята на рамкова държава. В състава на многонационалната бойна група са включени над 900 военнослужещи от 8 държави.

Снимки: БГНЕС

"Напълно заслужена висока оценка за всички участници в многонационалната бойна група на българска територия. Ще ротираме формирования, ще разширяваме обхвата на ученията и на тренировките, за да може в случай на криза наистина да демонстрираме готовност и решителност за защита както на суверенитета на България, така и на всяка страна членка на Алианса", заяви адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

"Бойната група доказа, че те са напълно оперативно способни. Доказаха високо ниво на интермобилност и смятам, че това е изключително важно", посочи бригаден генерал Дорин Тома, многонационална дивизия "Югоизточна Европа".

"Ролята на Италия като рамкова държава свидетелства за изключителната репутация, която нашите въоръжени сили са изградили през последните 30 години с участието си в операции в чужбина в рамките на ЕС, НАТО и ООН", каза генерал-лейтенант Франческо Паоло Филиуоло, командир на Съвместното оперативно командване на Италия.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алкарас ще защитава титлата си в Барселона през 2023 г.
Алкарас ще защитава титлата си в Барселона през 2023 г.
Беатрис Спасова стартира с победа на сингъл на турнир по тенис в Турция
Беатрис Спасова стартира с победа на сингъл на турнир по тенис в Турция