НОВИНИ

"Българската Коледа" помага с апаратура за лечението на недоносени бебета във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
20:54, 14.12.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Общество
Слушай новината

Съвременна медицинска апаратура за лечение на недоносени бебета получи Университетската болница "Света Марина" във Варна от кампанията "Българската Коледа". На лечебното заведение беше дарена и техника за изследване и прегледи на деца с неврологични и кардиологични заболявания. Новата апаратура е необходима на специалистите в болницата, за да могат да лекуват най-малките си пациенти.

Детска клиника в болницата вече разполага с модерен кувьоз с термолегло. Той е необходим за лечение на бебета, родени с критично ниско тегло.

"Леглото има възможност за преминаване от затворена грижа, тоест от отглеждане в кувьоз, към преминаване към външните условия за живот", заяви Дарина Крумова, началник на Детско интензивно отделение към в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна.

Новата апаратура вече помага на 6-месечния Симеон от Шумен, който е роден преждевременно. Детето е прието в болницата с тежка двустранна пневмония и дихателна недостатъчност. Родителите му са благодарни на лекарите и на дарителите в кампанията "Българската Коледа".

"Тази страхотна инициатива, която е повече от 10 години, благодарение на която е закупена много скъпа и модерна техника, помогнала адски много на моя син да оживее, да му бъде спасен животът", благодаре е Християн Георгиев, баща на Симеон.

Детската клиника към болницата получи и модерен апарат за специализирани изследвания на деца с неврологични заболявания.

"Това подобрява значително качеството на диагностичния процес, а от там и качеството на лечебния процес", заяви проф. д-р Миглена Георгиева, началник на Втора детска клиника към УМБАЛ "Света Марина" - Варна.

За прегледите на малките пациенти с кардиологични заболявания е осигурена и нова сонда за ехографския апарат.

"Съвременното оцеляване на деца, които са родени с много ниско тегло, които имат тежки нарушения, като мозъчни кръвоизливи, усложнения от тежки хронични заболявания, не биха могли да бъдат спасени, ако няма съвременна апаратура", коментира проф. Виолета Йотова, ръководител на Първа детска клиника към УМБАЛ "Света Марина" - Варна.

Двете детски клиники към Университетската болница във Варна приемат деца от цяла Североизточна България. А апаратурата помага на лекарите да спасят десетки български деца.

Репортер: Петър Дойкински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър Пазарджик с четвърта поредна загуба в групите на волейболната Шампионска лига
Хебър Пазарджик с четвърта поредна загуба в групите на волейболната Шампионска лига
Пробивът при ядрения синтез: Получена е повече енергия, отколкото е необходима за реакцията
Пробивът при ядрения синтез: Получена е повече енергия, отколкото е необходима за реакцията