НОВИНИ

145 г. от подвига на Червеноводската чета честваха в Русенско

bnt avatar logo
от БНТ
14:24, 12.09.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Регионални

145 г. от подвига на Червеноводската чета бяха отбелязани днес.

На 21 септември 1875 г. 17 родолюбци излизат с оръжие в ръка да търсят свободата. Знамето на въстаниците осветено в местната църква и ушито от една от дъщерите на Баба Тонка Петрана Обретенова се веело над главите на юнаците, които повдигат духа на хората и показват, че дори и неподготвен и без оръжие, българският народ може да се бори за свободата си.

От 2009-та година до сега всяка година родолюбиви граждани и патриотични организации почитат подвига на четниците от Червеноводската чета. Тази година за разлика от предходните „Комитски събор“ няма да се проведе поради извънредната епидемиологична обстановка в страната.

Въпреки това паметта на отдалите живота си за България беше почетена с по-скромна програма. Преди началото й БНТ се включи пряко от мястото на събитието, където Калчо Петков предаде част от атмосферата в Червена вода в рамките на предаването „Денят започва с Георги Любенов“.

След това беше осветено знамето на Червеноводската чета и се извърши панихида в двора на местната църква. Шествие от четници и комити, съпроводено с гайди, стигна до паметника на Тома Кърджиев, където в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя.

По-късно беше положена комитска клетва и се проведе молебен за здравето и благоденствието на българския народ. Програмата завърши с музикални изпълнения от сдружение 4ЕТРИ.

В честването се включиха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, областният управител на Русе Галин Григоров, народни представители, общински съветници и гости от региона, както и от Шумен и Варна.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общински съветник в Русе с COVID-19
Общински съветник в Русе с COVID-19
Органите на реда в Пловдив запознават децата с професията на полицая
Органите на реда в Пловдив запознават децата с професията на полицая