НОВИНИ

Георги Господинов: Всекидневната съпротива е важната съпротива

bnt avatar logo
от БНТ
10:54, 12.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:39 мин.
Култура

Днешният протест би бил успешен, ако енергията му се запази на изборите и продължи да се развива всекидневно. Всъщност той може да се окаже по-лесната част, трудното ще дойде после, без героиката на площада. Мнението е на писателя Георги Господинов, според когото "всекидневната съпротива е важната съпротива".

В предаването "Денят започва с Георги Любенов" авторът на "Времеубежище" каза: "Не искам на 6-7 години да се събуждаме и да правим въстания и революции. Ако това се случва означава, че нещо във всекидневната съпротива ни куца. Означава, че сме проспали тези 6-7 години".

Господинов сподели, че с цялото си сърце подкрепя младите хора на протеста и вярва именно на тях.

Той каза: "Тези млади хора знаят по-добре от нас какво трябва да отвоюват. Никой не е по-силен от тяхната младост и от тяхната решимост да живеят тук. Тя е най-хубавото, което се случи. Ако питате мен - има две неща, които трябва да отвоюват. Едното е смисъл за себе си да продължат да живеят тук. Другото е да започнем да ценим обикновената съпротива или достойнство, ей такива прости неща, които не са абстракции".

Според писателя всеки чувствителен човек може да види знаците на това, което се случва днес, да помирише тревогата във въздуха от вчера.

"Това е отлагано и трупано усещане за провал на бъдещето. Усещане, че отново сме изчерпали залежите на смисъл", каза Господинов пред БНТ.

Попитан за връщането в миналото като тема на романа му "Времеубежище", авторът сподели, че миналото е много лично усещане, и че то винаги е в единствено число. "Проблемът идва, когато някой се опитва да ни върне насила в миналото и когато се появят търговците на минало. Бродски има едно прекрасно изречение: Бъдещето е пропаганда. Бих добавил - нека не превръщаме и миналото в пропаганда!", допълни Господинов.

Като човек, идващ от света на литературата, той смята, че езикът, с който говори властта, донякъде е събудил днешния протест. "Това е безцеремонен и груб език. Не бива протестът да ползва същия език. Много е важно, когато се бориш срещу нещо, да не се превърнеш в него. Езикът, с който говорим, е важен", категоричен е авторът.

Според него голяма част от случващото се днес лежи като основа в 90-те години на миналия век. Така той отговори на въпроса кое десетилетие би избрал, ако попадне в "референдума за минало" от "Времеубежище". "Колебая се между 60-те и 90-те", каза Господинов.

Той смята още, че протестът не е еднократно събитие, а процес. "Ако ние решим, че излизаме един ден на протеста и на петия пада правителството и идват други, то това е измамно. Казвам го като човек, който 400 дни е търкал жълтите павета през 2013-та година, заедно с дъщеря ми. Аз мисля, че рано или късно и този протест ще има успех. Нека имаме търпение".

За новия си роман "Времеубежище", за книгите не просто като забавление, за измамната носталгия по миналото говори още Господинов пред БНТ.

Цялото интервюто можете да видите във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров вече тренира на кортовете в Рим
Григор Димитров вече тренира на кортовете в Рим
Нинова: Всички социалисти, гласувайте спокойно и мъдро
Нинова: Всички социалисти, гласувайте спокойно и мъдро