НОВИНИ

Жълтите жилетки във Франция се завръщат

Фани Аронова
от Фани Аронова
08:56, 12.09.2020
Чете се за: 00:43 мин.
Европа

Във Франция движението на жълтите жилетки се готви да се върне на улицата. След пауза по време на ограниченията заради коронавируса, за утре са обявени редица манифестации в Париж и други градове. Тези намерения съвпадат с тревожен скок в броя на заразените в страната. Французите очакват властите да обявят мерки за овладяване на заразата.

Близо две години след първата демонстрация с участието на 300 000 души, движението на жълтите жилетки отново се раздвижва.

Хората поддържат връзка с групи и събития в социалните мрежи. Сред тях има пенсионери и безработни, като тази жена, които си помагат взаимно.

Повечето французи имат други тревоги след рекорда от близо 10 000 нови случая на заразени с коронавируса за едно денонощие. Ситуацията беше обсъдена на извънредно заседание на министри и експерти.

"42 департамента са определени за червени зони с активно циркулиране на вируса. Това позволява на префектите и здравните власти да задействат мерки за намаляване на риска, свързани с носенето на маски, събирания на публични места и мащабни събития", каза Жан Кастекс, премиер на Франция.

Не се предвиждат сериозни ограничения, но много от заявените демонстрации на жълтите жилетки бяха забранени, заради опасност от разпространението на заразата. Властите в Париж се опасяват и от безредици. Там очакват до 5000 демонстранти, част от които се приемат за опасни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Зверев възкръсна срещу Кареньо-Буста и ще играе на първи финал на Голям Шлем
Александър Зверев възкръсна срещу Кареньо-Буста и ще играе на първи финал на Голям Шлем
Светлана Тихановская отпразнува своя 38-ми рожден ден в изгнание в Литва
Светлана Тихановская отпразнува своя 38-ми рожден ден в изгнание в Литва