НОВИНИ

15 години от приемането на България в Европейския съюз

години приемането българия европейския съюз
bnt avatar logo
от БНТ
12:13, 01.01.2022
5682
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

В полунощ днес се навършват точно 15 години от официалното членство на България в Европейския съюз.

Членство, което извоювахме с много усилия и което всекидневно защитаваме. Да си част от едно семейство носи отговорности, но и усещането за подкрепа, каза по повод годишнината премиерът Кирил Петков във видео, разпространено от МС.

"Европейският съюз започна като проект за мир, но във времето той стана най-големият пазар на света, културен център, споделени ценности и споделени възможности, но ЕС може да се надгражда и България трябва да има активна, конструктивна роля в това надграждане. Ние вече не трябва да сме просто в периферията, ние трябва да сме двигател, член, който дава най-добрите си умове за развитието на собствената си държава, която впоследствие развива и целия Европейски съюз", заяви Кирил Петков.

Той пожела 2022 година да бъде едно ново начало, ново начало за ЕС и неговото развитие, ново начало за България, като по-активен и по-конструктивен член на този съюз.

"Като правителство нашата задача е гласът на България да бъде чут. Когато седнем на масата с другите страни членки те вече трябва да знаят, че България е тук, за да надгражда този ЕС. България е тук, защото има какво да каже. Само заедно ние можем да се гордеем, че сме европейци и още повече да се гордеем, че сме българи", допълва премиерът Кирил Петков.

Според професор Леандър Литов, ръководител на българския екип в ЦЕРН, през тези години е възпитано цяло ново поколение млади хора, учени, на най-високо световно ниво, които работят не само в страната, но и във водещите центрове в света.

"Европейският център за ядрени изследвания беше първата европейска структура, която прие страната ни за пълноправен член през 1999 година. Това беше признание за това, че българският интелект и дух винаги е бил част от Европа и принадлежи на Европа", добави Леандър Литов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди посрещнаха Новата година под открито небе в местността Копито над София (ВИДЕО)
Хиляди посрещнаха Новата година под открито небе в местността Копито над София (ВИДЕО)
Как България посрещна Новата 2022 година (СНИМКИ И ВИДЕО)
Как България посрещна Новата 2022 година (СНИМКИ И ВИДЕО)