НОВИНИ

15-годишното бижу на фигурното пързаляне – Камила Валиева

Камила Валиева
bnt avatar logo
от БНТ
12:48, 06.02.2022
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Единствено пухкавата розова играчка, която прегръщаше, докато даваше интервю след поредното рекордно изпълнение, подсказва, че руската сензация във фигурното пързаляне Камила Валиева е едва на 15 години.

Вече е ясно, че тя е сред фаворитите в Пекин 2022, след като изпълни чудесно кратката си програма рано тази сутрин за отборната надпревара.

Резултатът ѝ от 90,18 точки е олимпийски рекорд. Четворните скокове не са ѝ чужди, въпреки че все още са рядкост при дамите.

Затова Би Би Си се запита коя е тази сензация на леда?

Никой на 15 години не би имал 231 000 последователи в Инстаграм, освен ако не прави нещо наистина специално.

Невероятното ѝ представяне на леда, грацията, елегантността, с които се пързаля и лекотата, с която изпълнява най-сложните скокове, са детайлите, чрез които чупи световните рекорди откакто направи дебюта си при жените миналата година.

Камила Валиева беше твърде млада, за да участва на световното първенство през миналата година, но на европейското през януари стана първата жена, която отбеляза повече от 90 точки в кратката програма, поставяйки световен рекорд от 90,45 по пътя си към титлата.

Кратката си програма тя изпълнява в памет на своята баба, която си отива от този свят през 2019 година. Затова избира и музиката на руския композитор Кирил Рихтер „Im Memoriam”.

“Имах толкова много енергия в края на тази кратка програма. Пързалям се за баба си, затова чувството е толкова силно“, сподели състезателката след представянето си в неделя, което помогна да постави Руския олимпийски комитет начело в отборното състезание.

Чуждестранните специалисти определят днешната ѝ изява като безупречна.

Волната ѝ програма е по считаната за олимпийска класика след изпълнението на Торвил и Дийн през 1984 година музика на „Болеро“ на Равел.

Последните две олимпийски шампионки са Аделина Сотникова (тогава на 17 години) и Алина Загитова (тогава на 15 години), а сребърната медалистка от 2018 година Евгения Медведева (18) също е от Русия.

Новата звезда на "Сборная" се подготвя при Етери Тутберидзе.

Запитана от журналист дали се счита за непобедима, 15-годишната Валиева, след като чу превода на въпроса, мълчаливо поклати глава в отговор: „Не“.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инцидент с локомотив вдигна на крак три екипа на пожарната
Инцидент с локомотив вдигна на крак три екипа на пожарната
Отчитат повишен интерес към осиновяването на домашен любимец в Русе
Отчитат повишен интерес към осиновяването на домашен любимец в Русе