НОВИНИ

150 деца чакат за сърдечна операция заради недостиг на медицински сестри в Националната кардиологична болница

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
10:39, 03.06.2023
6122
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Около 150 деца чакат за операция в педиатричната клиника на Националната кардиологична болница. Заради недостиг на медицински сестри, детската реанимация работи с 50% от капацитета си. Листата на чакащите постоянно расте, защото клиниката е единствената у нас, в която оперират деца с вродени малформации на сърцето.

"Когато бях бременна се установи в петия месец, че детенцето е с тетралогия на фало. И ние със съпруга ми решихме да я запазим - да направим всичко възможно да живее", разказва Нели Енчева.

За да живее, 6-месечната дъщеря на Нели е оперирана в Детската клиника на Националната кардиологична болница през май миналата година. Наложила се втора интервенция, която била насрочена за края на юни.

"Но се обадиха и казаха, че няма персонал и не може и вече започна чакането. Една година след това влязохме за втората операция. Не е нормално в една държава да има само една болница и тя да има само четири места ли са - колко са в реанимацията... Трябва да се направи нещо, за да могат тези деца да имат право да живеят", казва Нели Енчева.

В детската реанимация на Националната кардиологична болница работят само 8 медицински сестри. Грижат се денонощно за оперираните деца. Длъжни са да наблюдават и записват жизнените им показатели през определен часови интервал.

"Затова една сестра може да се грижи само за две деца", обяснява проф. Анна Кънева - началник на Клиниката по детска кардиология,НКБ.

"Тук се изисква повече персонал с по-висока квалификация. Няма друго такова отделение, където да вземем сестри, които са подготвени, за да дойдат и да работят в детска сърдечна реанимация", смята Катя Костадинова - старша сестра в отделение за следоперативно интензивно и реанимационно лечение на деца, НКБ.

Заради недостига на сестри отделението използва само четири от осемте легла. А кардиохирузите не могат да изпълнят заложения план от около 250 операции годишно.

"Това, което можем да постигнем с настоящия персонал, е някъде между 120 и 150 операции годишно", признава проф. Анна Кънева- началник на клиниката по Детска кардиология, НКБ.

Липсата на персонал се компенсира с извънреден труд. А листата на чакащите сърдечна операция деца се увеличила, заради органичния планов прием по време на COVID пандемията. Така сега в нея са включени плановите операции и децата с отложени във времето интервенции.

За да привлече сестри в детската реанимация, ръководството на Националната кадриологична болница предлага обучение и финансови стимули.

"Децата са изключително благодарни пациенти. Когато му стане малко по-добре на едно дете, то ще се усмихне, ще вдигне ръце", споделя Катя Костадинова - старша сестра в отделение за следоперативно интензивно и реанимационно лечение на деца, НКБ.

Сестрите от единствената детска кардиологична реанимация у нас се надяват, че скоро ще имат нови колеги Така чакащите за сърдечна операция деца по-бързо ще получат шанс за пълноценен живот.

Альоша Шаламанов/ Христо Златков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният тим на България по волейбол до 21 години ще стартира срещу Канада на световното първенство
Националният тим на България по волейбол до 21 години ще стартира срещу Канада на световното първенство
Каракачанов: Цената на подкрепата на ДПС е запазване на старата схема
Каракачанов: Цената на подкрепата на ДПС е запазване на старата схема