НОВИНИ

150 години от първия мач за ФА Къп

ФА Къп трофей Англия купа
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:44, 11.11.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт

Преди точно 150 години, на днешната дата, се изиграва първият мач от най-старата национална футболна надпревара в света - ФА Къп.

Този съдбовен ден се превръща в крайъгълен камък на британската спортна култура, а след това и в мания за милиони хора по целия свят.

Първият турнир за ФА Къп е открит през ноември 1871 г. След общо 13 мача, Уондърърс са короновани като победители във финала в Кенингтън на 16 март 1872 г.

На следващата година Уондърърс запазват трофея си, след като на финала побеждават тима на Оксфордския университет. Правилата се променят през следващия сезон, за да помогнат на отборите да се вдъхновят да се опитат да стигнат до финала, вместо да знаят кои ще бъдат опонентите им, преди да го достигнат до последния мач.

Модерните правила в турнира навлизат през сезон 1888/89, когато са въведени квалификационните кръгове, като клубовете се състезават на регионален принцип, докато не остава само един тим за четвъртия кръг, и през същия този сезон се проявява „магията на ФА Къп“, когато тимът на Уоруик Каунти става първият отбор извън лигата, който побеждава клуб от Първата дивизия. В този двубой на 6 октомври 1888 г., Уоруик Каунти се налага с 2:1 като гост на Стоук.

Факти:

Тимът с най-много трофеи от турнира: Арсенал – 14.

Най-много поредни трофеи: Уондърърс, Блекбърн Роувърс – по 3.

Най-много участия във финали: Арсенал, Манчестър Юнайтед – по 20.

Най-много трофеи за един футболист: Ашли Коул – 7.

Най-много голове, реализирани във финалите: Иън Ръш - 5.

Най-много отбелязани голове за ФА Къп: Кетъринг Таун. Общият брой за клуба е от 891 попадения, като това е най-големият досега, въпреки че клубът така и не успява да премине през четвъртия кръг на надпреварата. За първи път стигат до този етап през 1988/89 и го изравниха през 2008/09, когато бяха отстранени от Фулъм. Най-голямата им победа в историята е от 1909 г., когато побеждават Хайъм с 16:0.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велосипедист загина след удар от автомобил на пътя Бургас - Средец, водачът се издирва
Велосипедист загина след удар от автомобил на пътя Бургас - Средец, водачът се издирва
Къде репетират Денислава и Мартин за "Детска Евровизия" 2021
Къде репетират Денислава и Мартин за "Детска Евровизия" 2021