НОВИНИ

150 работещи в туризма във Варна искат да се ваксинират

започна ваксинизацията заетите туризма
bnt avatar logo
от БНТ
22:13, 28.04.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Във Варна започна ваксинирането срещу COVID-19 на заетите в сферата на туризма. Първи днес бяха имунизирани работещите в един от големите хотели в курорта "Златни пясъци".

За бранша са заделени 7000 дози РНК ваксини и ще има още доставки. Оказва се обаче, че хотелиерите и ресторантьорите все още не са наели сезонните си работници и на този етап ще бъдат имунизирани само служителите, които работят целогодишно.

Туристическият бранш: Мерките при влизане в страната дават възможност да работим в ковид среда

Пред имунизационния кабинет в здравната инспекция днес имаше много чакащи да се ваксинират. Според бранша само така страната ни може да се рекламира като безопасна дестинация.

"Това е най-разумното решение към момента! Смятам, че и туристите, които идват при нас, ще бъдат много по-спокойни, и ние от друга страна ще бъдем много по-спокойни", казва Антония Георгиева, служител в хотел в "Златни пясъци".

Николай Колев чака за поставяне на втора доза. Той работи в хотел и е посрещнал първите туристи от Израел. Казва, че още с идването си гостите питат дали персоналът е ваксиниран.

"Идват и ни питат вие ваксинирани ли сте. Много се радваха на това, че сме ваксинирани. Просто искат информация, за да се чувстват спокойни", разказва Николай Колев.

На прага на летния сезон: Как ще се влиза в страната и при какви условия ще се приемат туристи

Въпреки обещанията, че за туристическия бранш ще има ваксини на "Янсен", засега във Варна няма доставки от нея.

"Тази ваксина е пристигнала в София, вероятно след известен период и във Варна ще дойде. Ваксината е удобна, защото създава имунитет и не е необходима втора доза", казва д-р Анка Баева от РЗИ-Варна.

В момента се ваксинира с РНК ваксини. Засега във Варна желание да се ваксинират са заявили едва 150 души от туристическия бранш. Броят им ще се увеличи с наемането на сезонните работници.

"Ние сме готови да откликнем на желанията за поставяне на ваксини, като това ще се извършва поетапно в зависимост от списъците, които получаваме", обяснява Цеца Янкова, главен секретар на РЗИ-Варна

"Остава мениджърите и собствениците да убедят своите хора максимално бързо да дойдат. Ние трябва да докажем, че сме сигурна дестинация", казва Стоян Маринов от Варненска туристическа камара.

Очаква се още следващата седмица интересът към ваксините да се засили. Затова във Варна и областта са открити 25 пункта за имунизация на работещите в туризма.

репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поставиха бетонни основи на плаж "Кабакум" край Варна
Поставиха бетонни основи на плаж "Кабакум" край Варна
Дончев: Не съм получил нито едно предложение за промяна на Плана за възстановяване
Дончев: Не съм получил нито едно предложение за промяна на Плана за възстановяване