НОВИНИ

1,6 млн. лв. допълнително за стипендии на студенти и докторанти

студенти професионални направления защитени специалности обучават безплатно
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:38, 12.11.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

В бюджета за следващата година ще бъдат заложени допълнителни средства в размер на 1,6 млн. лева целево финансиране за увеличение на стипендиите в държавните висши учебни заведения.

Средствата ще позволят повишаване с 30% на всички стипендии, получавани от студенти и докторанти. Това съобщи министърът на финансите Валери Белчев по време на среща с представители на Националното представителство на студентските съвети в България.

"Разходите за младите хора са инвестиция в бъдещето. България трябва да трансформира своя национален икономически модел и да промени отношенията между управляващите и хората, за да създаде по-добро и справедливо общество", заяви министър Белчев.

Според него основното предизвикателство през следващите няколко години е да предложат политики, привличащи чуждестранните инвестиции в нови производства и разкриващи нови пазари на националната продукция.

"За всичко това са ни необходими подготвени специалисти. Чрез увеличението на стипендиите за студентите и докторантите искаме да дадем ясен знак на най-успешните млади специалисти, че не само знаем, че ги има, но и мислим за тях", увери Белчев.

Той допълни, че ролята на държавата е да инвестира в младите хора, да създава конкурентна среда и да адресира необходимостта от интелигентни индустриални политики за справяне с проблемите, които пазарите и корпоративният бизнес няма да разрешат сами. Като например изменението на климата или изравняването на условията за конкуренция между държавите чрез разрушаване на регулаторните и други бариери.

"Студентството е прекрасен момент от живота, който би трябвало да бъде изпълнен с вдъхновение и надежди, а не с грижи. Точно в тази посока насочваме усилията си и смятам, че с това допълнително целево финансиране поставяме добро начало, осъзнавайки, че то е недостатъчно, защото сме изгубили много ценно време, което бързо трябва да наваксаме, ако искаме младите хора да останат и да се развиват в България", заяви министър Белчев.

В хода на разговора бяха дискутирани добре познатите проблеми, съпътстващи живота на студента у нас, като лошото състояние на общежитията, нивата на субсидията за хранодни в студентските столове и леглодни в студентските общежития, както и ниският процент на ваксинирани сред студентите, което създава пречки пред учебния процес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дани Алвеш пред завръщане на "Камп Ноу"
Дани Алвеш пред завръщане на "Камп Ноу"
Христо Стоичков се включва в инициатива за борбата с диабета
Христо Стоичков се включва в инициатива за борбата с диабета