НОВИНИ

179 лева за урок в "Дигиталната раница" ще получават учителите

Засега в системата има има около 250 електронни урока, необходимо е да се генерира обем и за прогимназиален и гимназиален етап

179 лева урок дигиталната раница получават учителите
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:18, 03.10.2023
Чете се за: 02:12 мин.
Образование
Слушай новината

Всеки учител ще получава по 179 лв. за разработен от него електронен урок, който трябва да бъде одобрен и публикуван в "Дигиталната раница", съобщиха от Министерство на образованието и науката.

До този момент сумата беше 160 лв. Това стана ясно по време на работна среща между експерти от министерството и регионалните управления по образование, посветена на "Дигиталната раница", която се създава по проект "Образование за утрешния ден" на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г.

Учебниците от 1. до 7. клас влизат в "дигиталната раница"

Към момента почти всички дейности по изграждането на подобна платформа за обучение са приключили. Необходимо е обаче допълнително съдържание като онлайн уроци, упражнения, тестове, създадени и споделени от самите учители.

Засега в "Дигиталната раница" има около 250 електронни урока. Повечето от тях са за учениците от първи до четвърти клас. Необходимо е да се генерира по-голям обем и за прогимназиален, и гимназиален етап. По тази причина се увеличава и заплащането за учителите, които го създават.

При разработването на уроците учителите имат възможност да използват огромен обем от вече налични в платформата електронни ресурси – изображения, интерактивни презентации, анимации, 3D модели, видео клипове и др.

Освен това предстои верифициране на вече създадени уроци по време на ковид пандемията, които са били ползвани от учителите тогава. Всеки учител може да разработи дигитален урок и да го предложи за национално одобрение, като няма ограничения за броя уроци, които всеки създава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерименти със светлина донесоха Нобелова награда за физика на трима учени
Експерименти със светлина донесоха Нобелова награда за физика на трима учени
Албански съдия ще ръководи гостуването на Лудогорец в Лигата на kонференциите
Албански съдия ще ръководи гостуването на Лудогорец в Лигата на kонференциите