Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Учебниците от 1. до 7. клас влизат в "дигиталната раница"

bnt avatar logo
от БНТ
11:27, 01.09.2023
Чете се за: 02:57 мин.
Още
учебниците клас влизат дигиталната раница
Слушай новината

До 15 септември безплатните учебници и помагала до 7. клас, осигурени от държавата, ще бъдат качени в PDF формат в т.нар. "дигитална раница". Това съобщи просветният министър Галин Цоков, който днес свика съвещание с началниците на регионалните управления на образованието.

Всеки ученик ще може да ползва учебниците, избрани от неговите учители в собствения си профил в "дигиталната раница". Предвидено е от следващата година, когато и учебниците до 12. клас станат безплатни, също да бъдат качени в дигитален формат.

На 15 септември в първи клас ще влязат около 57 000 ученици. Още на следващия ден ще започнат работа екипите за обхват, за да може всички деца, които на се тръгнали на училище, да бъдат посетени у дома, да се говори с родителите, за да бъдат върнати в клас.

Министърът посочи, че през последните 7 години в клас са върнати около 80 000 деца, като 50 000 от тях са се задържали трайно.

Тази сутрин на сайта на Просветното министерство е публикуван графикът на дейностите за следващата учебна година. Пълния график може да видите ТУК

Отворени за обсъждане са промени в националните външни оценявания - в една от наредбите (№10) е предвидена възможността децата, които са в болничен, карантинирани или имат смърт в семейството по време на НВО след 4-ти, 7-и и 10-и клас, да могат да се явят на допълнителни дати със заповед на министъра на образованието.

В момента протичат над 380 частични и основни ремонти в училища в цялата страна. По данни на регионалните управления по образованието около 38 ремонта ще продължат и след 15 септември, като е направена организация за обучението на децата.

От утре, 2 септември, в работата на групите на РУО и МОН, които обсъждат подобряването на учебния процес, за пръв път ще се включи и представител на училищния парламент.

"Искаме да чуем гласа на учениците, те най-добре знаят кои са основните проблеми, които стоят пред тях", каза министърът на образованието.

Едно от основните направления на дейност през новата учебна година ще е разширяване на училищното самоуправление и участието на училищата във вземане на решения. По думите на министър Цоков така ще се насърчи личностното и академичното развитие на децата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъжкият национален отбор по футбол стартира благотворителна инициатива
Мъжкият национален отбор по футбол стартира благотворителна инициатива
Денков на блицконтрол: Не познавам Алексей Петров и никога не съм говорил с него
Денков на блицконтрол: Не познавам Алексей Петров и никога не съм говорил с него