НОВИНИ

20% от леглата в болниците във Варна ще са за лечение на COVID-19

леглата болниците варна лечение covid
bnt avatar logo
от БНТ
17:11, 09.11.2020
Чете се за: 00:45 мин.
Регионални

От сряда 20% от легловата база на всяка варненска болница ще се използва за лечение на пациенти с коронавирус. Това реши на свое заседание днес кризисният щаб във Варна. Обсъжда се вариант, по подобие на Пловдив, една от всичките 20 болници в областта, да стане изцяло за COVID лечение.

Тепърва ще се търсят варианти за лекари, които ще работят там, тъй като и в момента медицинския персонал е крайно недостатъчен. До средата на тази седмица във Варна ще заработи и единна информационна система, която ще дава в реално време свободните легла за пациенти с COVID-19, които се нуждаят от болнично лечение.

Към момента мобилни пунктове за прегледи на пациенти със съмнения за COVID-19 имат двете големи болници в града "Света Анна" и "Света Марина". Фургоните обаче все още не функционират, тъй като в инфекциозната клиника вече работят три триетажни кабинета и към момента няма струпване на пациенти.

Във вторник кризисният щаб ще обсъди на среща с ДКЦ-тата възможността да се открият така наречените "червени коридори". По този начин пациенти с доказан COVID-19 или карантинирани ще могат в определен час да се преглеждат, ако почувстват, че състоянието им се влошава.
Предстои на свое заседание в четвъртък кризисният щаб да вземе решение дали и децата от 5 -7 клас във Варна да преминат на дистанционно обучение.

Автор: Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: До няколко дни кръвна плазма ще се дарява и във Варна
Борисов: До няколко дни кръвна плазма ще се дарява и във Варна
Масово сбиване в бежанския лагер в Харманли
Масово сбиване в бежанския лагер в Харманли