НОВИНИ

23 години от смъртта на принцеса Даяна

години смъртта принцеса даяна
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
07:48, 31.08.2020
Чете се за: 00:56 мин.

Лятото на 1997 г. винаги ще се помни с трагичната смърт на Лейди Даяна Спенсър. В нощта на 31 август светът беше шокиран от преждевременната загуба на „принцесата на народа“.

Смъртта ѝ на 36-годишна възраст в автомобилна катастрофа в тунел в Париж, заедно с партньора ѝ Доди Ал-Файед винаги е била заобиколена от мистерия, подхранвана от множество конспиративни теории, възникнали около обстоятелствата на съдбовното събитие.

23 години по-късно паметта ѝ все още е жива, още повече в сърцата на синовете ѝ, принцовете Уилям и Хари. Връзката между двамата братя не преминава през най-добрия си момент, както заяви самия Хари в интервю за ITV, но те загърбиха различията си и направиха изявление, с което да отдадат почит към майка си.

На 1 юли следващата година, в деня, в който майка им би навършила 60 години, те ще открият статуя, която са поръчали преди три години за отбелязване на тази годишнина. Събитието ще се проведе в градината Сукен, която е пред двореца Кенсингтън, място с голяма символика, тъй като именно там принц Хари и Меган Маркъл позираха пред камерите минути след обявяването на годежа си.

Не за първи път по-малкият от синовете ѝ отдава специална почит. Децата на лейди Ди и принц Чарлз, въпреки че са без нея повече от две десетилетия, често я споменават и в документалния филм „Даяна, нашата майка: живот и наследство“, излязъл през 2017 г. по случай 20-годишнината от смъртта ѝ, за първи път те открито говорят за нея и силното емоционално преживяване от загубата ѝ в толкова млада възраст. „След двадесет години, в които не мислех за това и две години тотален хаос, не знам какво не е наред с мен“, признава Хари, който очевидно преживява по-емоционално липсата на майка си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители на протест заради отстраняването на учителка
Родители на протест заради отстраняването на учителка
Одобриха новото правителство на Северна Македония
Одобриха новото правителство на Северна Македония