НОВИНИ

24 май в София - какви събития са предвидени за празника

софия какви събития предвидени празника
bnt avatar logo
от БНТ
00:00, 24.05.2022
11859
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

На 24 май, в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, София отбелязва тържествено 130 години от написването на "Върви, народе възродени" от Стоян Михайловски с най-масовото изпълнение на всеучилищния химн.

Сборен хор от софийските училища ще даде тон за песен пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", а от общината канят всички граждани да присъединят към масовото изпълнение на химна. Церемонията пред Националната библиотека започва в 11.00 часа.

София готви най-масовото изпълнение на „Върви, народе възродени“ по повод 130 години от създаването на химна

Преди това, от 10.30 часа от площад "Независимост" ще тръгне Общоградско шествие до паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11.00 ч. започва церемонията.

Заради честванията на 24 май: Въвеждат ограничения на движението в центъра на София

Тази година честваме 24 май пред реставрирания паметник на светите братя Кирил и Методий. Издигнат през 1972 г. пред Националната библиотека, монументът е дело на скулптора Владимир Гиновски и архитекта Иван Иванчев. Реставрационен екип, воден от скулптора Марин Марков, го реставрира за първи път преди дни.

Отстранени са повърхностните отлагания от високите повече от 4 метра фигури, запълнени са пукнатини, бронзовата отливка е третирана и е нанесено защитно покритие.

От 12.00 ч. до 16.00 ч. пред Народния театър "Иван Вазов" ще се проведе празничен концерт-спектакъл, организиран от Регионално управление на образованието – София град, в който 500 ученици от столичните училища ще представят на голяма сцена български народни песни и танци.

На 24 май с ВХОД СВОБОДЕН ще работят Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ, Регионален исторически музей – София и филиалите му, Парк-музей "Врана" и Зоологическа градина – София.

Мултижанрова инсталация с цветни букви и любими български истории в аудио, срещи с автори и разказвачи и други изненади ще посрещнат посетителите на площад "Славейков" от 11.00 часа. За втора поредна година Storytel и Столична община съживяват любимия площад на книгите в аудио-визуален празник на книжовността под надслов "Звукът на българската литература".

Мултижанровата аудиоинсталация ще пренесе минувачите на емблематичния площад през емоцията в словото от любими български заглавия с подбрани литературни аудио откъси.

Културната програма на събитието стартира с литературни четения и истории за малки и големи от съвременни автори и разказвачи като Мария Касимова-Моасе, Рене Карабаш, Катя Антонова, актрисата Силвия Петкова и литературния историк Катя Зографова.

Специално за празника на площада идват и известните пейки "Скритите букви", които представят българската кирилица и съвременна поезия по света.

Снимка: БГНЕС/11.05.22

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
293 са новите случаи на ковид за денонощието у нас
293 са новите случаи на ковид за денонощието у нас
Мечка отново се разходи по улиците на Чепеларе
Мечка отново се разходи по улиците на Чепеларе