27-годишен мъж с фалшив сертификат за ваксинация почина от ковид

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:12, 26.11.2021
5911
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

27-годишен мъж без придружаващи заболявания е починал от ковид. Той е бил с фалшив сертификат за ваксинация. Това съобщиха от болница ИСУЛ в София. Едва след като получава усложнения, младежът признава, че се е сдобил със сертификата чрез измама.

В началото на ноември в ковид отделението на ИСУЛ постъпва пациент със сатурация 75. Той е млад, без хронични заболявания и казва, че е ваксиниран.

Той продължаваше да поддържа доста ниска сатурация и тогава за трети път го попитахме дали наистина е ваксиниран или е с фалшив сертификат, и той тогава призна, че е с фалшив сертификат. Което не променя терапевтичния подход, но просто не се връзваха нещата, обяснява д-р Кирил Пеев, ИСУЛ.

Освен че се оказва, че зеленият сертификат на мъжа е фалшив, се появява и още един проблем - с кислородната маска.

В един момент той не носеше маската с оправданието кислородът да не му изгори белия дроб. Това апелирам към всички млади хора, защото съм го чувал и от други места, това е необходимо, това е едно от основните неща в лечението, допълва д-р Кирил Пеев, ИСУЛ.

В крайна сметка въпреки усилията, лекарите не успяват да спасят младежа.

От Министерството на здравеопазването и днес декларираха, че се опитват да противодействат на фалшивите сертификати. Но и признаха, че нарушенията трудно се доказват.

Може и да може да излъжеш администрацията, но вируса няма да можеш да го излъжеш, каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

А статистиката на ИСУЛ показва още - от общо 100 места в ковид отделението на болницата към момента са заети близо 90. Огромен процент от пациентите там са неваксинирани.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Напрежение и арест на протеста срещу насилието над жени в София
Напрежение и арест на протеста срещу насилието над жени в София
Хотелиери в протестна готовност заради ковид ограничения и анулирани резервации
Хотелиери в протестна готовност заради ковид ограничения и анулирани резервации