НОВИНИ

27-годишен мъж с фалшив сертификат за ваксинация почина от ковид

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:12, 26.11.2021
7181
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

27-годишен мъж без придружаващи заболявания е починал от ковид. Той е бил с фалшив сертификат за ваксинация. Това съобщиха от болница ИСУЛ в София. Едва след като получава усложнения, младежът признава, че се е сдобил със сертификата чрез измама.

В началото на ноември в ковид отделението на ИСУЛ постъпва пациент със сатурация 75. Той е млад, без хронични заболявания и казва, че е ваксиниран.

Той продължаваше да поддържа доста ниска сатурация и тогава за трети път го попитахме дали наистина е ваксиниран или е с фалшив сертификат, и той тогава призна, че е с фалшив сертификат. Което не променя терапевтичния подход, но просто не се връзваха нещата, обяснява д-р Кирил Пеев, ИСУЛ.

Освен че се оказва, че зеленият сертификат на мъжа е фалшив, се появява и още един проблем - с кислородната маска.

В един момент той не носеше маската с оправданието кислородът да не му изгори белия дроб. Това апелирам към всички млади хора, защото съм го чувал и от други места, това е необходимо, това е едно от основните неща в лечението, допълва д-р Кирил Пеев, ИСУЛ.

В крайна сметка въпреки усилията, лекарите не успяват да спасят младежа.

От Министерството на здравеопазването и днес декларираха, че се опитват да противодействат на фалшивите сертификати. Но и признаха, че нарушенията трудно се доказват.

Може и да може да излъжеш администрацията, но вируса няма да можеш да го излъжеш, каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

А статистиката на ИСУЛ показва още - от общо 100 места в ковид отделението на болницата към момента са заети близо 90. Огромен процент от пациентите там са неваксинирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение и арест на протеста срещу насилието над жени в София
Напрежение и арест на протеста срещу насилието над жени в София
Хотелиери в протестна готовност заради ковид ограничения и анулирани резервации
Хотелиери в протестна готовност заради ковид ограничения и анулирани резервации