НОВИНИ

Новият щам на COVID-19 е най-обезпокоителният досега

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:53, 26.11.2021
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Нов вариант на коронавируса, открит в южната част на Африка, предизвика тревога. Много страни наложиха забрана на пътуванията от тази част на света. Първият случай в Европа е засечен в Белгия. Той е открит в проба на пътник, който се завръщал от Египет.

Световната здравна организация съобщи, че ще отнеме няколко седмици, за да се разбере въздействието на варианта. Заради него се провежда извънредно заседание на организацията.

Новият вариант на коронавируса е най-обезпокоителният от всички досега. Той е регистриран първо в Ботсвана. Най-много случаи са открити в Южна Африка, в провинция Гуатенг, където е столицата Претория. Първоначално учените му дадоха името "Бе 1.1.529".

Разновидността на вируса е засечена и в Белгия, Израел и Хонконг. Симптомите на пристигналия от Египет в Белгия пътник са от 22 ноември.

Първи случай за Европа на новия вариант на COVID-19 е открит в Белгия

Мутациите на новия вариант са най-вече в т.нар. "спайк" или шипов протеин. Това е онази част от вируса, която се използва във ваксините .

"Това, което знаем е, че вариантът има голям брой мутации и притеснението е, че това може да се отрази на поведението на вируса. Сега учените се опитват да разберат къде са тези мутации в спайк протеина и какво означава това за нашите терапии и ваксини", обясни Мария Ван Керхове, технически ръководител на Световната здравна организация за COVID-19.

Установено е, че в новия вариант има 50 мутации. От тях 34 са в протеиновите съединения, с които коронавирусът навлиза в човешките клетки. Това е двойно повече отколкото при Делта варианта.

Специалисти смятат, че новият вид патоген е много активен и способен бързо да проникне в човешкия организъм. По предварителни изводи, щамът може да зарази напълно ваксинирани хора.

В опит да се предпазят от опасната вариация редица държави забраниха пътуванията от Южна Африка. Сред тях са Франция, Великобритания, Италия, Германия и Нидерландия.

Чехия обяви, че от събота не приема граждани, които през последните две седмици са прекарали повече от 12 часа в Южна Африка, Намибия, Лесото, Свазиленд, Зимбабве, Ботсвана, Мозамбик и Замбия.

Брюксел също реагира.

"Европейската комисия ще предложи в тясна координация с държавите членки да бъде активирана аварийната спирачка, за да се спре въздушният транспорт от южноафриканския регион заради новия вариант, който буди безпокойство", заяви говорителят на ЕК Дана Спинат.

Заради новия вариант фондовите пазари отбелязаха значителен спад.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограда в резервата "Сребърна" пази пеликаните от хищници
Ограда в резервата "Сребърна" пази пеликаните от хищници
Шави разкри проблемите в Барселона
Шави разкри проблемите в Барселона