НОВИНИ

Идентификацията на жертвите от "Струма" ще отнеме поне 7 дни

Александър Марков
от Александър Марков
14:10, 26.11.2021
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Правителството на Република Северна Македония създаде специална работна група, която да организира пренасянето на ранените и телата на загиналите при тежката катастрофа на АМ "Струма" от София в Скопие.

Дете е 45-ата жертва от изгорелия автобус, тялото е намерено при нов оглед

В нея влизат представители на няколко институции. Външният министър Буяр Османи заяви, че разпознаването на телата ще отнеме поне 7 дни.

В работната група влизат няколко министерства: на външните, вътрешните работи, на здравеопазването и транспорта. Очаква се македонската държава да поеме разноските и да организира транспортирането на ранените и на тленните останки в Скопие и по родните места на жертвите.

РСМ организира транспортирането на тленните останки на загиналите

Очаква се, също така, българските власти да вземат ДНК пробите, които роднини на жертвите дават през последните няколко дни в Института за съдебна медицина в Скопие. Все още не е известна на обществеността самоличността на първия шофьор на автобуса, след като вече се разбра, че
вторият е Кадри Мемеди.

Най-много жертви на автобусната катастрофа има от Община Студеничани, в която влизат селата Студеничани, Долно Количани и Морани. Шофьорът е от Долно Свиларе, а собствениците - от Рашче. Над 20 от жертвите са от община Студеничани.

В помощ на семействата на загиналите местните власти даряват средства, роднините им бяха пропускани през границата с България без тестове, очакват се и отговори на най-важния въпрос: каква е причината за трагедията.

Фирмата "Беса транс" продължава да не отговаря на обаждания. Нейни представители заявиха във Фейсбук, че не са превозвали гориво или пиротехнически изделия. Съселяни на собствениците твърдят, че компанията е една от най-добрите в страната.

Според някои, автобусът, който се запали на АМ "Струма", е бил в изрядно техническо състояние, като редовно е бил проверяван и обслужван в сервизи на компанията в Република Северна Македония, но и в Турция.

Идентификацията на жертвите от "Струма" ще отнеме поне 7 дни

Трагедията разтърси страната. Лицензът на фирмата беше отнет, а митническа проверка показа, че автобусът на "Беса транс" е минал границата с България, без това да бъде отчетено в електронната митническа система.

Двама митничари бяха уволнени. Самият автобус се оказа без разрешително за превоз на пътници.

Вижте още от прякото включване на репортера ни Александър Марков.

ПОВЕЧЕ ЗА ТРАГЕДИЯТА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дербито на дъното не излъчи победител
Дербито на дъното не излъчи победител
Министър Кацаров: Децата в България от 5 до 11 години ще могат да се ваксинират
Министър Кацаров: Децата в България от 5 до 11 години ще могат да се ваксинират