НОВИНИ

Социалната политика във фокуса на преговорите за кабинет

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
13:01, 26.11.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Четвъртият ден на преговорите за приоритетите в управленската програма на евентуално коалиционно правителство започна с темите "Труд и социални грижи" и "Туризъм". Водещ на панела за социалните политики е съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Разговорите се излъчват директно в интернет.

От БСП настояха за въвеждане на семейно подоходно облагане, целева подкрепа за семейства с ниски доходи, месечна субсидия от 200 киловатчас електроенергия до края на март за отоплителния сезон за енергийно бедни.

Поискаха възможност за разсрочено плащане на енергийните сметки и осигуряване на дърва за огрев.

Безплатни лекарства за всички деца до 14 години, безплатни детски градини и ясли, диференцирани намалени ставки на ДДС, удължаване добавката от 120 лв. на пенсионерите до края на извънредното епидемично положение са също сред спешните социални мерки предложени от БСП.

Георги Гьоков и Емилия Масларова бяха прекъснати от Мика Зайкова, която попита дали става въпрос за бюджета на Съединените щати, а съпредседателят на ПП Асен Василев заяви, че за тези предложения ще трябват 10 млрд. лева на година.

От "Има такъв народ" поискаха преразглеждане на бюджета за по-ефективно заплащане в делегираните държавни дейности особено на 24-часовите услуги.

Настояват да се премахне ТЕЛК решението. От партията на Слави Трифонов са на мнение, че трябва и изцяло нова дефиниция за енергийна бедност, като подоходният критерий се изравни с официалната линия на бедност.

За отглеждане на дете до 7 години предлагат 24 минимални работни заплати, платени в рамките на първите 7 години.

ВСИЧКО ЗА ПРЕГОВОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Иванов постигна четвърта победа в Токио
Даниел Иванов постигна четвърта победа в Токио
Топло за сезона, но по-често облачно време през почивните дни
Топло за сезона, но по-често облачно време през почивните дни