НОВИНИ

Пациентите с COVID във ВМА вече ще се диагностицират в обособен център

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:19, 26.11.2021
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Ковид пациентите на Военномедицинска академия-София вече няма да ходят на изследвания в централната сграда на болницата.

Диагностиката им ще се прави в нов център към Инфекциозната клиника, който беше открит официално днес. Центърът ще работи денонощно. Той е оборудван със скенер, рентген, ехограф и вирусологична лаборатория. Изграждането на новия блок струва около 2 милиона лева.

Любопитното е, че образните изследвания ще се правят от лаборанти, а резултатите ще се разчитат дистанционно от специалистите.

Така ВМА става единствената болница в страната, в която ковид пациентите ще се лекуват и диагностицират на едно място и няма да има достъп до хора с други заболявания.

Въпреки намаляващата заболеваемост у нас, натискът към интензивните отделения остава сериозен. В реанимацията на ВМА свободни ковид легла няма.

"Още при възникване на делта варианта един колега от САЩ го беше нарекъл - той е по-млад, по-бърз и по-болен. По-млад е, защото засяга доста по-млади хора. По-бърз е, защото предишните варианти довеждаха до по-тежка клинична картина между 7 и 10 дни. Този вариант довежда до 5 дни. По-болен е, защото много по-бързо се натрупват неблагоприятни усложнения от всякакъв характер", заяви директорът на ВМА ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Откриха нов инфекциозен блок във ВМА (Снимки)

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО свиква спешна среща заради нов вариант на COVID-19
СЗО свиква спешна среща заради нов вариант на COVID-19
Италия даде убежище на зеленоокото момиче от корицата на "Нешънъл джиографик"
Италия даде убежище на зеленоокото момиче от корицата на "Нешънъл джиографик"