НОВИНИ

С 20% скача таксата за асансьор в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
10:19, 26.11.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

С 20% се повишава таксата за асансьорна поддръжка от 1 януари в Русе. Затова предупреждават фирмите за професионални домоуправители. Причината е увеличението на тока, както и недостигът на сервизни техници.

3000 са асансьорите в Русе. За поддръжката им ще плащаме между 15 и 50 лв. повече. Колко точно зависи както от големината на асансьора, така и от броя етажи в жилищната сграда.

"Повишаването на таксите най-много ще засегне големите блокове, където има два асансьора - голям и малък. Съответно таксата на по-големия ще е по-висока, а таксата на малкия - по-ниска. Все още не сме получили анексите, но се предполага, че поскъпването ще е около стотина лева. Отделно се плащат ток за асансьор, отделно се плащат всички други консумативи, които са необходими съоръжението да работи", заяви Диян Илиев, професионален домоуправител.

Поскъпването ще засегне около 80% от хората, които живеят в блокове.

"Много хора са в чужбина, което означава, че те не ползват асансьор и съответно сумата от самата такса се разпределя върху по-малък брой хора. Тоест ще се увеличи сумата много повече за тези, които живеят, отколкото за всички останали", допълни Диян Илиев.

Увеличението ще се отрази и на месечната такса, която домакинствата плащат за цялостното обслужване на етажната собственост.

А живеещите в един от входовете на блок 213 в русенския квартал "Чародейка" още преди три години решават да заключат асансьора и да ходят пеша. Не всички обаче могат да си го позволят.

Освен поскъпването на горивата и електроенергията, върху новата цена на асансьорната такса влияе и липсата на оригинални резервни части за съоръженията, както и ниското заплащане на сервизните техници, казват от бранша. Спешно се нуждаят от кадри, но желаещи няма.

"След 10 - 15 години ще стане страшно. В момента средната възраст е сигурно 55 - 60 години на техниците. Да не говорим, че половината в Русе са пенсионери. Това означава, че не след дълго ще останем без техници в града. Това го гарантирам. Младите техници в града в момента са не повече от 7 - 8 човека", каза още Мирослав Бъчваров, асансьорен техник.

Затова от бранша настояват за достойно заплащане, което, според тях, трябва да е над средното за страната.

Автор: Пламенка Тонева

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха нов инфекциозен блок във ВМА (Снимки)
Откриха нов инфекциозен блок във ВМА (Снимки)
Преговорите за кабинет продължават с тема "Туризъм"
Преговорите за кабинет продължават с тема "Туризъм"