НОВИНИ

Бизнесмен подкопа основите на къщи в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
09:29, 26.11.2021
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

"Криминална полиция" и инспекторатът към Министерството на културата проверяват тунели, прокопани под сгради паметници на културата в центъра на Пловдив. Изкопите са стигнали античните зидове на Римския стадион и застрашават наследството на древния Филипопол. Дейностите не са съгласувани с институциите. Общината спря строителните работи.

Изкопните дейности под сградите на ул. "Княз Александър Първи Батенберг" с номера пет и седем са от две години, твърдят живеещи на двата адреса. По думите на хората отговорен за прокопаването под сгради паметници на културата е единият от съсобствениците Мирослав Стамов.

"Той влиза и прави отдолу под земята и над земята каквото си пожелае, уж нещо да укрепи и след това се получават тунели и изкопи дълбоки до 10 метра", заяви Мария Стефанова, съсобственик.

"Това са едни огромни бункери, които е необяснимо защо са направени. Просто сме втрещени, че къщата ни ще падне при първия голям дъжд или земетресение. Докато не мине през съд това нещо, ние се страхуваме, че няма да има никакъв резултат", допълни Светлана Варадинова, съсобственик.

Съседи са подавали многократно жалби. Последните са след като пътека към една от къщите се срутила.

При последната си проверка специалисти по строителен контрол и археолози са констатирали нарушения на обекта. Затова и незабавно от район "Централен" са издали заповед за спиране на дейностите.

"Установи се, че в избените помещения собственикът е започнал изкопни дейности под предлог, че това са дейности, свързани с укрепване на сградата. Направи се повторна проверка на следващия ден, след което бе издаден констативен акт, който установява изливане на бетони, подпиране на стени, нивото на избените помещения е коригирано, като на места има между 4 и 6 метра изкоп в дълбочина", добави Георги Стаменов, кмет на район "Централен" в Пловдив.

"На този етап ние сме констатирали, че в сградите на номер 5 и номер 7 е разрушен частично паметник на културата каквито са и двете сгради на тези номера и в ансамбъл, и по единично. И са правени изкопни дейности без наблюдение на археолог", поясни археологът София Христева.

Веднага е уведомен и инспекторатът към културното министерство.

"И тъй като се натъкнахме на изкопи, които според нас са доста нерегламентирани и вероятно чрез тях би могло да се достигне до археологическите структури на Римския стадион, ние сигнализирахме МВР. Не беше възможно да се достигне до всички части, защото на някои помещения бяха монтирани сериозни метални врати. И не можахме да направим пълен оглед, но това, което се видя през два маскирани отвора, копано е надолу, като единият отвор е може би с дълбочина около 5 - 6 м, при всички случаи се достига до археологически структури. При всички случаи се касае за нерегламентирани дейности в защитена територия, тоест в зона паметник на културата", уточни арх. Слави Славов, Инспекторат към Министерството на културата.

Служители на "Криминална полиция" вече са разпитали съсобственика на имотите Мирослав Стамов. По случая е образувана проверка. Самият Стамов твърди, че само е укрепвал имотите си и е съгласувал всичко. Разполага и с документи.

"Няма прокопаване. Има английски дворове, които се свлякоха в моя имот и всъщност това нещо, когато пропадна от дъждовете аз временно направих преместване, за да може да се минава и съответно извиках компетентните правоспособни органи, за да могат да направят обследване и конструктивно становище, което казва какво трябва да се прави. Аз тръгвам не да руша паметника, ако приемем, че са паметници, а да ги запазвам", каза още Мирослав Стамов, съсобственик.

До дни от инспектората на културното министерство ще оформят констативен протокол по случая, на база на който може да се стигне и до съставянето на акт за нарушение.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Николов стартира с победа на турнир по бадминтон в Глазгоу
Даниел Николов стартира с победа на турнир по бадминтон в Глазгоу
Рядко явление - езерото Манитоба в Канада замръзна (ВИДЕО)
Рядко явление - езерото Манитоба в Канада замръзна (ВИДЕО)