НОВИНИ

NFT: Как най-новият феномен във вселената на криптовалутите промени пазара на изкуството?

bnt avatar logo
от БНТ
11:19, 26.11.2021
Чете се за: 03:15 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Дигитални артисти от цял свят вече печелят милиони долари благодарение на търговията с NFT сертификати.

NFT представлява незаменим и уникален токен, който удостоверява автентичността на конкретната творба. Прилага се в индустрията на игрите, музиката, изобразителното изкуство, филмите, а защо не и в социалните мрежи.

"Всеки NFT е уникален и има различна стойност. Сам по себе си се продава на база аукциони. Няма конкретна стойност и зависи от интереса към него", разказа в "100% будни" Николай Ангелов - един от водещите блокчейн дивелопъри, участвал в създаването на блокчейн решения на много международни компании.

NFT може да се съхранява във всеки тип криптопортфейл. Вече има и технологии, които позволяват да изложим колекцията си от NFT на показ. Много социални мрежи вече са прибегнали към този подход, за да осигурят на потребителите си персонални дигитални снимки и колекции.

В ефира на "100% будни" първият български артист, използвал NFT за продажба на творбите си - Калоян Тошев, коментира, че някои световни творци вече печелят десетки милиони долари от този вид търговия.

Миналата година дигитален артист е продал NFT за колаж от 5000 картини за 69 милиона долара. Половин година след този успех той продава NFT на една своя картина за над 20 милиона долара. Така настъпването на революция на пазара на изкуството става съвсем обозримо.

"Когато създадеш NFT - ти си неговият създател, и когато някой го купи, той ти плаща. После той като го продаде, автоматично взимаш 10% от продажбата. И това прави голямата промяна в изкуството", казва Калоян Тошев.

Калоян Тошев е дигитален артист - художник, илюстратор и дизайнер. Интегрирал е творбите си в пазара на NFT през февруари тази година след масовото навлизане на технологията по света.

Сега посвещава от времето си и на това да помага на други свои колеги да влязат в NFT-обществото. Казва, че уникалният токен се вади лесно срещу скромна такса. Оттам нататък стойността му се определя от интереса към конкретната творба, която удостоверява.

Дигиталният артист вярва, че съвсем скоро NFT ще пробие и в масовите канали на общуване. Така всеки от нас ще разполага с дигитален подпис за всичките си публикации в мрежата.

Целия разговор с Калоян Тошев и Николай Ангелов вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "100% будни"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уморени ли са потребителите от "черния петък"?
Уморени ли са потребителите от "черния петък"?
20 труса за 10 дни край Велинград
20 труса за 10 дни край Велинград