НОВИНИ

След 30-годишно прекъсване: Очаква се възобновяването на полетите София - Русе

bnt avatar logo
от БНТ
12:33, 26.11.2021
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

След 30-годишно прекъсване летище Русе може да възстанови самолетните полети до София в началото на март, съобщи в "Денят започва" служебният министър на икономиката Даниела Везиева. Тя поясни, че държавата е готова да осигури част от средствата, водят се разговори и с потенциален превозвач.

Очаква се съществуващата авиобаза да бъде модернизирана и в началото на новата година полетите вече да са факт.

Подробности вижте в прякото включване на Андрей Кючуков.

Летището край русенското село Щръклево е изградено преди 54 години и първоначално е било само за военни цели. След това е обслужвало и по три граждански полета от и до София дневно, но през 1991 г. те са прекратени.

След неколкократни неуспешни опити за отдаване на концесия, от 2015 г. летището става общинска собственост, като местната администрация вложи и средства в поддържане и ремонт на сградата.

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева е оптимист, че в началото на следващата година, след дълго прекъсване, ще бъдат възстановени полетите.

"Работим много активно и по лицензирането на летището за граждански полети и за по-големи самолети, превозващи пътници, не само чартъри които в момента кацат - малки самолети. Моето искрено желание и надежда е това се случи в началото на следващата година - края на февруари и началото на март", заяви Везиева в студиото на "Денят започва".

Целта е летището да обслужва вътрешни линии, като вече се водят преговори с потенциален превозвач, а държавата е готова да подпомогне възстановяването на полетите.

"Беше направена анкета между русенци, Разград, Силистра и околните области, защото това летище, отваряйки, ще обслужва не само русенци. Освен заявения интерес се коментираше и цената. Аз искрено се радвам, че по време на нашите разговори с бъдещия превозвач, коментирахме и цената, и всички си дават ясна сметка, че трябва да е конкурентна. Обсъждаме цена между 60 - 80 лв. И си даваме ясна сметка, че трябва да подпомогнем този тип дейност, така че той да стане конкурентоспособен в някакъв бъдещ период - може би 2 години", допълни Везиева.

Кметът на Русе заяви, че общината има готовност да поеме обслужването на летището след като то отвори врати.

"Ние ще направим дружество, което ще се занимава с това. Ще обучим служители и първоначално инвеститор, който е заявил. Община Русе ще окаже пълно съдействие да се възстановят полетите. Надеждата ми е, че след началото на тази дейност и други полети и компании ще проявят интерес към нашето летище", казва Пенчо Милков, кмет на Русе.

Общината за своя сметка вече е извършила основни ремонти на летището.

"Ремонтирахме покрива, което беше абсолютно задължително, защото по стълбите течеше вода, и санитарните възли. Има количествено стойностна сметка за нова ограда. От година работим по възстановяването на полетите. Летище Русе има абсолютния шанс да бъде изградено като регионално летище. Община Русе поддържа сградата. Вложихме средства в ремонт на покрива. Имаме машини, с които можем да запълним фуги, да направим нова маркировка, студен пластик", допълва Милков.

Потенциалният превозвач, с когото се водят преговори, е готов веднага да осигури три самолета за първите линии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
160 лв. месечно за директорите, които организират тестване в училище
160 лв. месечно за директорите, които организират тестване в училище
СЗО свиква спешна среща заради нов вариант на COVID-19
СЗО свиква спешна среща заради нов вариант на COVID-19