НОВИНИ

СЗО свиква спешна среща заради нов вариант на COVID-19

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:21, 26.11.2021 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Спешна среща на Световната здравна организация заради нов вариант на COVID-19, регистриран за първи път в Южна Африка. Редица европейски държави, сред които Великобритания, Германия и Италия, вече забраниха полетите от Южна Африка.

Наблюдаваме вариация, която е значително по-различна от всичко, с което сме се сблъсквали до момента - това е заключението на специалистите, които вече са имали възможност да наблюдават новия вариант на COVID-19.

Той е регистриран за първи път в Южна Африка и официалното му име е Бе.1.1.529. Предполага се, че новата вариация е отговорна за увеличаването на заразените в страната.

Разновидността на вируса вече е засечена и в Ботсвана и Хонконг. Мутациите му са най-вече в т.нар. спайк протеин. Онази част от вируса, която се използва във ваксините и заради която те фактически работят.

В новия вариант измененията са 32 - почти двойно повече отколкото при делта варианта, обясняват учените. Това предизвиква сериозни притеснения сред тях по две направления - скорост на предаване и възможност за "заобикаляне" ваксините.

В опит да се опазят от опасната вариация редица държави като Великобритания, Италия и Германия забраниха пътуванията от Южна Африка. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз възнамерява да използва своя механизъм за "аварийна спирачка".

"Комисията, в тясно сътрудничество с държавите членки, ще предложи активирането на "аварийна спирачка", за пътуванията по въздуха от южноафриканския регион заради притеснения, свързани с Бе.1.1.529", се казва в нейно съобщение

Освен че ще обсъди поредната нова разновидност на COVID-19, се очаква Световната здравна организация да му даде име с буква от гръцката азбука.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 30-годишно прекъсване: Очаква се възобновяването на полетите София - Русе
След 30-годишно прекъсване: Очаква се възобновяването на полетите София - Русе
Пациентите с COVID във ВМА вече ще се диагностицират в обособен център
Пациентите с COVID във ВМА вече ще се диагностицират в обособен център