НОВИНИ

29 млрд. евро за България по многогодишната финансова рамка на ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 21.07.2020 (обновена)
Чете се за: 02:21 мин.
По света

България е една от страните, които ще получат повече пари, над 1 млрд евро повече в новия бюджет на ЕС и за първи път за страната ни са предвидени и допълнителни 200 млн евро за най-слабо развитите региони - за засилването на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след края на продължилия пет дни Европейски съвет. В условията на тежката криза, породена от COVID-19 в целия свят и при изключително трудни преговори в Брюксел българският премиер защити за България и запазването на европейското финансиране за Кохезионната и Селскостопанската политика, като за кохезионна политика са заложени 9 млрд евро, което е с 800 млн повече от настоящата Многогодишна финансова рамка.

Всички колеги казаха, че тази подкрепа за България е заслужена, отбеляза премиерът Бойко Борисов, на когото европейските държавни и правителствени ръководители благодариха за конструктивността и помощта, която той е оказал в хода на преговорите в Брюксел. Лично председателят на Европейския съвет Шарл Мишел благодари на българския министър-председател за ползотворното участие, след като рано тази сутрин европейските лидери се поздравиха за успеха. От своя страна премиерът Борисов благодари на редица лидери, които са подкрепили помощта за страната ни, предназначена за по-слабо развитите региони – германския канцлер Ангела Меркел, австрийския канцлер Себастиан Курц и холандския премиер Марк Рюте. „Всички се убедиха, че това е правилно“, посочи българският министър-председател.

Общият размер на средствата предвидени за България по новата Многогодишна финансова рамка и по Пакета „Следващо поколение ЕС“ е близо 29 млрд евро. „Ние сме една от малкото страни, които ще получат повече пари по новата рамка. И това при положение, че общият размер на новата многогодишна финансова рамка е с 62 млрд евро по-малко от настоящата“, изтъкна премиерът Борисов. Друг много важен момент за България е финансирането по Фонда за справедлив преход – половин милиард евро са предвидени за България по него. За защита на външната граница на ЕС, България ще получи общо над 200 млн евро за миграция и сигурност по МФР. В новия европейски бюджет се потвърждава и ангажиментът на ЕС към страните от Западните Балкани, за което България винаги е настоявала.

По Пакета „Следващо поколение ЕС“ България ще може да разчита на над 7,7 млрд евро грантове. Основната част от тези средства в размер на над 6 млрд евро са в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост, чрез който ще се финансират публични инвестиции и реформи с цел възстановяване от кризата и за постигането на устойчива, климатично неутрална, дигитализирана и ниско въглеродна икономика. В допълнение към средствата за Кохезионна политика от МФР, България ще получи и над 650 млн евро по Инструмента REACT-EU, който влиза в Пакета „Следващо поколение ЕС“. Те са предвидени за преодоляване на социално-икономическите последици от кризата. В допълнение към средствата предвидени за нашата страна по Фонда за справедлив преход по МФР, в Пакета „Следващо поколение ЕС“ така са включени и над 600 млн евро за България.

По отношение на целия ЕС, общият размер на Многогодишната финансовата рамка за следващите 7 години ще бъде 1 трилион и 74 млрд евро, а общият размер на Пакета „Следващо поколение ЕС“ ще бъде 750 млрд евро. Така в следващите 7 години ЕС ще има възможност да мобилизира общо 1 трилион 824 млрд евро. В Пакета „Следващо поколение ЕС“ 390 млрд евро ще бъдат предоставени на държавите членки безвъзмездно, което са т.нар. грантове. Държавите членки ще могат да ползват и 360 млрд евро под формата на заеми, при възможно най-благоприятните условия, произтичащи от високия кредитен рейтинг на ЕС.

По темата за върховенството на закона се постигна съгласие, прецизиране каква точно трябва да е обвързаността между финансирането и върховенството на закона - това трябва да е прозрачен процес зачитащ принципа на обективност, недискриминация и еднакво третиране на всички страни членки, въз основа на подход почиващ на доказателства.

След настояването на премиера Борисов и многократните му призиви да бъде акцентирано и върху медицинския аспект на пандемията от COVID-19, европейските лидери стигнаха до съгласие да се върви напред с общи решения чрез европейския комисар, в чийто ресор е здравеопазването. Министър-председателят Бойко Борисов специално поздрави френския президент Еманюел Макрон, който подкрепи българския премиер по тази изключително важна тема за Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов: Никой вариант не е изключен за промените в кабинета
Валери Симеонов: Никой вариант не е изключен за промените в кабинета
Протестиращите пред парламента блокираха движението по бул. "Цар Освободител"
Протестиращите пред парламента блокираха движението по бул. "Цар Освободител"