НОВИНИ

3 нови тролейбуса тръгват от днес в столичния градски транспорт

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
08:12, 17.03.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Три от 30-те нови тролейбуса тръгнаха по линия 1 в столицата. Утре се очакват още 3, а до лятото в София ще пристигнат и останалите.

Стойността на цялата поръчка е малко над 37 милиона и с нея завършва програмата за подновяване на тролейбусния транспорт.

Предстои тази година да се подпише и договор за подновяването и на 25 трамвая.

Тролейбусите, които днес тръгват по линия 1 са оборудвани с пътническа информационна система. Чрез SOS бутон пътниците ще могат да сигнализират на водача за възникнал проблем.

"Призивът ми към пътниците, които ще ползват новите превозни средства е да не злоупотребяват с тези бутони, те са направени за са спасят човешки животи, те не са играчка", каза Марио Евстатиев - експерт по системи за пътнически информации.

Предимство на новите тролейбуси е, че могат да се движат до 5 км, без да са включени в контактната мрежа.

Тази година се очаква и доставката на 30 нови електробуса. Работи се и по проект за бус летна на бул. "Климент Охридски", обсъжда се и разширяване на бус лентата на бул. "Евлоги Георгиев".

"Това са системни мерки, които е необходимо, за да можем градския транспорт да бъде по-бърз, по-надежден и съответно предпочитан от гражданите", каза Кристиан Кръстев, зам.- кмет по транспорт към Столична община.

Ако сте забелязали градския транспорт се движи на пълен капацитет, за да осигури максимално отстояние на пътниците, въпреки че реално имаме 30-40 % натоварване. И това е политика на Столичната община, за да можем да осигурим въздух на хората.

А до края на седмицата се очаква да бъде пусната спряната отсечка по метролиния 3 и влаковете отново да пътуват между станциите "Театрална" и Хаджи Димитър".

Продължилият близо два месеца ремонт се наложи заради пропадане на трасето в следствие на непредвиден воден натиск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аксиния Баева: Трето затваряне на молове и магазини ще се отрази драматично зле на бранша
Аксиния Баева: Трето затваряне на молове и магазини ще се отрази драматично зле на бранша
Доклад на разузнаването в САЩ: Имало е опит за намеса на Русия в изборите
Доклад на разузнаването в САЩ: Имало е опит за намеса на Русия в изборите