НОВИНИ

400

дъжд отложи мача григор димитров александър зверев старта турнира синсинати
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:21, 23.09.2023
Чете се за: 05:57 мин.
Спорт
Слушай новината

В пространството тази сутрин се завъртя числото 400. На пръв поглед едва ли ще се сетите за какво става дума, ако не отворите статиите. Става дума за една от фигурите в нашия спортен живот, които винаги са в епицентъра на събитията, независимо дали побеждават или губят. Григор Димитров. Някак неусетно хасковлията натрупа зад гърба си 400 победи на ниво АТП. И понеже статистиката рядко лъже или подвежда, ще ви обрисувам какво се крие зад тези 400 успеха и какво още можем да отчетем като постижения в кариерата на първата ни ракета.

Да тръгнем от вероятно най-впечатляващия факт. Ако щете вярвайте, но Григор Димитров е първият тенисист, роден през 1990 или след това, който успява да стигне до 400 победи в туририте на АТП. Което наистина е забележително и достойно за уважение. Григор постигна първата си победа през 2009 година – преди 14 години, когато в Ротердам шокира тогава заемащия 23-о място в световната ранглиста чех Томаш Бердих в три сета и полага основата на дълготрайно присъствие сред най-добрите. Тогава в следващия кръг се изправя не срещу кого да е, а срещу непреходния Рафаел Надал и губи, но рано се докосва до величието на Матадора. За тези години в тура българинът успя да триумфира в 8 турнира – първият от тях в Стокхолм. Разбира се – най-успешната за него е и нищо чудно да си остане 2017 с четири успеха – в Бризбън, София, Синсинати и Лондон при дебюта си на финалния Мастърс, когато сломи във финала белгиеца Давид Гофен. Още помня как БНТ хвърли доста усилия, за да може този двубой да бъде показан на живо и по обществената телевизия, нищо че правата се държаха от една от частните медии и платените им канали. Останалите три титли са от 2014 – в Акапулко, Букурещ и Куинс. Някак тъжно е, че споменатият мач с Гофен остана и последният, след който Димитров вдигна трофей над главата си. Почти шест години по-късно неговите фенове все така чакат да го видят на върха.

От 400-те победи на Григор Димитров 84 са в турнирите от Големия Шлем, а други 119 са в сериите Мастърс. Трябва да отбележим, че хасковлията има във визитката си 33 победи срещу тенисисти от топ 10 в мъжката ранглиста. Три пъти успя да стигне до полуфинали в турнирите от Голямата четворка, като единствено на Ролан Гарос не е успявал да остане сред последните четирима. При последната му поява на ½-финал – на кортовете във Флашинг Медоус в Ню Йорк той надделя над Роджър Федерер в епичен ¼-финал – една от най-ценните победи на Димитров. Още в три случая Григор отпадаше на ¼-финал в Големия Шлем – и трите път на любимото му състезание в Мелбърн в началото на годината. И понеже напълно разбираемо ви разказвам за най-всепризнатите мероприятия в света на тениса, а повече от редно да кажа и, че Григор Димитров е рекордьорът по поредни участия в турнирите от Големия Шлем – от 2011 насам той не е пропускал нито един турнир – Откритото първенство на Австралия, Уимбълдън, Ролан Гарос и Откритото първенство на Съедините Щати – общо 51 поредни участия, което към момента е постижение, което трудно ще бъде подобрено в скоро време. Първата ни ракета има 128 победи в решаващ сет (било то трети или пети) срещу доста приемливите в чисто процентно съотношение 90 загуби. Двадесет пъти в своята кариера е играл петсетови срещи, като печели 11 от тях и отново е с положителен баланс.

Разбира се – ще завършим отново с поглед назад във времето, където се крие и най-предното му позициониране в световната в ранглиста. Той приключва 2017 година под №3 в световната ранглиста. Реалността е такава, че трябва да сме наивни, за да си мислим, че той отново ще стигне до подобен ранг. Но пък не пречи и да се отчита стореното от най-новия член на „Клуб 400“.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йотова: Не бива да се преувеличава със значението на местните избори
Йотова: Не бива да се преувеличава със значението на местните избори
Новиков се класира на четвъртфинал на 87 кг класически стил, Амаев и Илиев ще чакат репешажи
Новиков се класира на четвъртфинал на 87 кг класически стил, Амаев и Илиев ще чакат репешажи