НОВИНИ

43-метров кратер е останал след взрива в Бейрут

метров кратер останал взрива бейрут
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:19, 09.08.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Близък изток

43-метров кратер е останал след взрива на 2750 тона амониев нитрат на пристанището в Бейрут, а силата му се равнява на земетресение със сила 3.3 по скалата на Рихтер. Данните бяха оповестени от служител на сигурността, цитиран от АФП. Агенцията цитира доклади на френски експерти, които извършват оценка на бедствието в района.

Взривът беше регистриран и от сензорите на Американския институт по геофизика (USGS), като силата му е била равностойна на земетресение с магнитуд 3,3.

Според доклада на френските експерти инцидентът е станал вследствие на искра от заваряване в близост до амониевия нитрат, която го е възпламенила.

Амониевият нитрат се ползва за тор в земеделието, но и за компонент в производството на експлозиви за добив на интертни материали. С години наред химикалът, който е изключително взривоопасен, е престоявал на пристанището.

Съоръжението, където се е съхранявал амониевият нитрат, се запали вечерта на 4 август, като в рамките на 33 секунди са се случили две експлозии.

Версиите за запалването му все още са разнопосочни: от заваръчни работи в склада, до торби с фойерверки, за които се предполага, че се съхраняват в склада заедно с амониевия нитрат.

Междувременно в Бейрут траурът отстъпи място на възмущението на хората, а това предизвика вълна от антиправителствени протести и хората излязоха на улицата в знак на протест с искане за оставката на правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус с полски туристи катастрофира на връщане от България
Автобус с полски туристи катастрофира на връщане от България
Още двама възрастни от дом „Възраждане“в Русе са починали от COVID-19, жертвите станаха 7
Още двама възрастни от дом „Възраждане“в Русе са починали от COVID-19, жертвите станаха 7