НОВИНИ

45% смятат, че ще е добре за България НС да подкрепи правителството на Габровски, сочи флаш проучване на "Алфа Рисърч" за БНТ

смятат добре българия подкрепи правителството габровски сочи флаш проучване алфа рисърч бнт
bnt avatar logo
от БНТ
17:58, 12.12.2022
Чете се за: 03:30 мин.
Политика
Слушай новината

Експресното национално представително флаш проучване на "Алфа Рисърч", проведено специално за БНТ днес зададе следния въпрос:

"Според вас, добре ли ще е за България парламентът да подкрепи правителството, предложено от проф. Габровски?"

45% от запитаните отговарят утвърдително на този въпрос. 38% смятат, че подкрепата за предложения кабинет Габровски няма да е нещо добро за страната. А 17% отговарят, че не могат да преценят.

Номинираният за премиер с мандата на ГЕРБ-СДС проф.Николай Габровски днес предложи своя проектокабинет на президента Радев. В него преобладават експерти, част от които са били министри, заместник-министри и началници на агенции в служебни кабинети, в правителството на Тройната коалиция, както и кабинетите на Кирил Петков, Бойко Борисов и Пламен Орешарски.

Николай Габровски: Очаквам пълна подкрепа от всички политически сили

С избора си на състав на Министерския съвет професор Габровски лансира идеята за надпартиен кабинет и опитва да изгради мост към парламентарни партии, които до момента не дават категоричен отговор дали смятат да го подкрепят.

Той определя министрите, на които се е спрял като екип от работещи експерти без ярка политическа окраска, които са заемали ръководни позиции.

Вижте кои са предложените министри в кабинета "Габровски"

Темата в студиото на "Още от деня" коментираха социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" и политологът Любомир Стефанов. Според Димитрова има две основни причини ГЕРБ да предложат проектокабинет и първата е отговорността им като мандатоносител.

"ГЕРБ нееднократно заявиха, че очакването на техните избиратели и на българските граждани е да се предложи кабинет и вече оттам нататък да се тества дали той ще получи подкрепа или не. Абдикирането от тази отговорност би означавало доста сериозни упреци за тях", коментира тя.

Предсрочни избори през март няма ни отведат много по-далеч и трябва да се търси различен изход, посочи още тя.

Според Любомир Стефанов експертните правителства са бягство от политическа отговорност.

"Нито един от тези хора, които безспорно имат своите качества, нямат политическа отговорност, защото не са избирани - респективно кой ги е предложил тях? Гражданите като евентуално се съгласят, защото и тях никой не ги е питал - коя партия носи отговорността за мандата на ГЕРБ - качил се е някой на коледната шейна на ГЕРБ в момента и се вози към елхата с подаръци", коментира политологът.

По думите му не е ясно кой ще иска отговорност на кабинета за действията му. Боряна Димитрова заяви, че това ще е задължение както на мандатоносителя, така и на партиите, които евентуално биха подкрепили това правителство.

Вижте разговора с двамата във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтът на тунел "Люлин" в София: От утре движението се прехвърля в южното платно
Ремонтът на тунел "Люлин" в София: От утре движението се прехвърля в южното платно
Лионел Скалони: Няма да изневерим на системата си
Лионел Скалони: Няма да изневерим на системата си