НОВИНИ

Николай Габровски: Очаквам пълна подкрепа от всички политически сили

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
10:48, 12.12.2022
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

"Очаквам пълна подкрепа от всички политически сили и бих се радвал този кабинет да бъде избран с пълно мнозинство", заяви кандидатът за министър-председател проф. Николай Габровски, след като представи предложения от него състав на кабинет и връчи изпълнения мандат на президента Румен Радев.

Вижте и още във включването на Вера Александрова.

Номинираният за премиер изтъкна, че страната ни разполага с изключително ограничено време, в което да действа за справяне с кризата и за целта има нужда от работещо правителство и парламент. Ако изгубим следващите месеци, ще имаме тежки репутационни последствия и рискуваме да загубим безвъзвратно част от европейското финансиране, подчерта той.

"Изключително важно е това, че нямаме време – не става въпрос за абстрактна криза. По редица важни въпроси решенията трябва да се взимат през следващите месеци. Студентските изпити са дошли и подготвени, неподготвени - ще влезем в тях", изтъкна той.

Николай Габровски заяви, че е очертал приоритети по 7 теми, по които има мнозинство в 48-ото Народно събрание, а по останалите теми може "да има препирни между политическите сили".

Габровски: Сам избрах състава на проектокабинета

Габровски определи членовете на предложения проектокабинет като високи професионалисти в своите области, хора с кариера, всички с управленски опит и без ярка политическа окраска, които ще дадат шанс и могат да изведат България от кризата.

Вижте кои са предложените за министри в кабинета "Габровски"

Кандидатът за премиер заяви, че напълно самостоятелно е избрал състава на проектокабинета и не го е съгласувал с ГЕРБ-СДС.

За същото потвърди и председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Ние гарантираме нашата пълна подкрепа в пленарна зала и той е имал през тази седмица нашата пълна подкрепа да прави своя свободен и осъзнат избор от професионалисти, и такъв състав на проектокабинет виждате. Така че тук за пореден път ГЕРБ прави своя избор да постави интереса на държавата над партията и това трябва да бъде оценено от всички", каза Атанасова.

Габровски: Третият мандат не е опция!

Николай Габровски нито потвърди, нито отрече дали би се съгласил да е номинация за премиер на третия мандат, ако се стигне до такъв. Каза, обаче, че евентуален трети мандат би създал условия за задкулисни договорки между партиите и това може да остави съмнения у хората.

"Потенциалният старт на Министерски съвет с трети мандат ще бъде обременен с приказки, с които не искам името ми да се свързва. Третият мандат е хазарт и може да доведе до нови избори, което ще е катастрофа", каза Габровски.

Дори и да се съгласи да е евентуална номинация на третия мандат, Габровски изтъкна, че ще постави условие за свобода и независимост на действията му.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След автобусната катастрофа край Младиново - една жена загина, няма опасност за ранените (ОБЗОР)
След автобусната катастрофа край Младиново - една жена загина, няма опасност за ранените (ОБЗОР)
Отборът на Света с бронз на Световната купа по борба в САЩ
Отборът на Света с бронз на Световната купа по борба в САЩ