НОВИНИ

Румен Гечев, БСП: Няма да подкрепим кабинет "Габровски", зад него със сигурност стои Борисов

bnt avatar logo
от БНТ
08:21, 12.12.2022
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

БСП няма да подкрепи проектокабинета на проф. Николай Габровски, защото зад него стои ГЕРБ. Това стана ясно от думите на Румен Гечев от "БСП за България", който беше гост в "Денят започва".

"Нали не си мислите, че проф. Габровски сам е съставил кабинета си? Това са разговори за хора в детската градина. Независимо, че като кандидат за министър-председател със сигурност има някаква свобода, но без да съгласува състава с партията, която го издига, това нито е редно, нито е логично. Така че при всички случаи зад кабинета, който ще бъде представен, стои Борисов и неговия екип. Ние сме заявили, че няма да участваме в коалиционно правителство, зад което стои ГЕРБ, ДПС или "Възраждане". Екипът, който ще бъде представен днес, със сигурност зад него стои ГЕРБ", посочи той.

Гечев беше категоричен, че "БСП за България" няма да прибягва до процедурни хватки в пленарната зала, които да помогнат за избирането на кабинет.

"Не подкрепям игри с кворума като излизане от залата и заигравания с мнозинството и малцинството. Ако това правителство бъде избрано с такива игри, то няма как да просъществува дълго, защото не може да се скрие от хората. БСП желае да има редовен кабинет, защото от това има нужда България. Но това не може да стане на всяка цена - трябва да видим какъв кабинет, с каква програма и състав", каза той.

Гечев коментира и решението на ПГ на "БСП за България" да изключи Явор Божанков от групата заради изказването му от парламентарната трибуна в подкрепа на предоставянето на оръжия за Украйна.

Изключиха Явор Божанков от парламентарната група на БСП

"Явор Божанков сам се превърна в черна овца, защото е избран с гласовете на привърженици и симпатизанти на БСП и той е решил да им измени. Така че това си е негово решение, не е фатално. Случва се и в другите партии. Разбира се, неприятно е и носи последици, но не мисля, че това е основният проблем на България и БСП. БСП е достатъчно силна партия, за да не се влияе от тези забежки.

По думите на Гечев Божанков явно е взел това решение, воден от свои стимули.

"Имаме решение на колективен орган - Националния съвет по проблема за войната в Украйна, така че различните мнения ги казваме на Национален съвет, пред парламентарната група, но когато има решение, то се спазва. Ако не си съгласен с него, не гласуваш, но когато имаш решение на Националния съвет на партията и ти не само не гласуваш, а излизаш на трибуната и атакуваш партията, която те е издигнала и своите колеги и казваш: "Аз съм по-умен от вас", това прекрачва всякакви граници", коментира още той.

Вижте изказването на Явор Божанков, заради което го изключиха от ПГ на БСП (ВИДЕО)

Румен Гечев каза още, че ако третият мандат отиде при БСП, социалистите ще започнат незабавна реализация на усилия за съставянето на кабинет. Не са склонни, обаче, на коалиция с ГЕРБ и ДПС.

Той коментира с ирония предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов проф. Николай Габровски да е номинацията за премиер и при третия мандат, ако се стигне до него.

Борисов: Ако се стигне до трети мандат, ГЕРБ ще настоява за правителството на проф. Габровски

"Борисов има добро чувство за хумор - ГЕРБ да предлага третия мандат кой да бъде премиер?! Такава практика в света няма, това е някаква политическа иновация, да видим! Няма да е с мандата на ГЕРБ, но ще е с премиера на ГЕРБ, което и мен ме развеселява, защото имам чувство за хумор", каза той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Злато в изтласкването и световен рекорд за Насар на Световното в Богота
Злато в изтласкването и световен рекорд за Насар на Световното в Богота
Борислава Христова отбеляза 17 точки и спечели българското дерби в Румъния
Борислава Христова отбеляза 17 точки и спечели българското дерби в Румъния