НОВИНИ

5 факта, които може би не знаете за Зимните олимпийски игри

Пекин 2022
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:43, 05.02.2022
Чете се за: 04:17 мин.
Спорт
Слушай новината

24-ото издание на Зимните олимпийски игри вече е в разгара си, а очите на феновете са вперени в Китай. Историята на големия спортен форум е дълга и изпълнена с много интересни истории и съдби.

Предлагаме ви само 5 любопитни факта от зимни игри, които будят интерес и днес.

1. Денвър печели домакинство на Олимпийски игри, а след това се оттегля.

През 1970 г. Международният олимпийски комитет избира Денвър пред други три града кандидати за провеждане на Зимните олимпийски игри през 1974 г. – Сион (Швейцария), Тампере (Финландия) и Ванкувър (Канада). Нарасналите прогнозни разходи и въздействието върху околната среда на Олимпиадата пораждат сериозна обществената съпротива. След референдум, проведен в целия щат Колорадо, гласоподавателите отхвърлят финансирането на Игрите. Седмица по-късно Денвър се оттегля като домакин на Игрите, които са дадени на град Инсбрук (Австрия), който вече е имал опит със Зимните олимпийски игри през 1964 г.

2. Фигурното пързаляне и хокеят на лед са част от летните олимпийски игри.

Два от най-популярните спортове на лед всъщност правят своя дебют по време на летни игри, макар и в по-студената част от годината. Когато големият спортен форум се провежда в продължение на месеци, фигурното пързаляне се провежда за първи път през 1908 г. на Летните олимпийски игри в Лондон. След това фигурното пързаляне се завръща, вече заедно с хокея на лед през април 1920 г. като част от Летните игри в Антверпен. И двата спорта стават част при първото издание на Зимни игри през 1924 г.

3. Кучетата и конете са били част от програмата на зимните игри.

Докато състезанията по конен спорт са основна част от летните олимпийски игри, конете присъстват и в програмата на Зимните игри през 1928 г., като част от надпревара, в която олимпийци на ски се състезават, теглени от коне без ездачи. Тогава това е демонстрационен спорт и не са били раздадени медали. Кучетата обаче се появяват по време на Зимните игри в Лейк Плесид през 1932 г. като част демонстрационния спорт на шейни, теглени от кучета.

4. Липсата на сняг изисква спешна военна намеса през 1964 година.

Олимпийските игри в Инсбрук през 1964 година са заплашени от отлагане, заради липсата на сняг. Призована към действие австрийската армия се опитва да спаси спортния форум. Армията изкачва близките заснежени планини и пренася повече от 13 000 тона сняг до ски пистите, както и ледени блокове за някои съоръжения. Войниците пакетират снега и леда с ръце и крака.

5. Норвегия е спечелила повече златни отличия, от която и да е друга страна.

Въпреки че е страна с малко повече от 5 милиона души население, Норвегия изненада на Игрите в Сочи с рекордната лавина от медали. Страната има 132 златни отличия от зимни игри, повече от всяка друга. Това е една от само трите страни – включително Австрия и Лихтенщайн – които са спечелили повече медали на зимните игри, отколкото на летните олимпийски игри.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7,3 млн. лева платиха участниците в третите парламентарни избори за 2021 г.
7,3 млн. лева платиха участниците в третите парламентарни избори за 2021 г.
Остър недостиг на медицински сестри във Варна
Остър недостиг на медицински сестри във Варна