Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

5 години затвор и глоба до 50 000 лв. за неспазване на карантина

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:26, 13.03.2020
7069
Чете се за: 00:43 мин.
Общество

Народното събрание днес удължи работата си, като правната и здравната комисии заседаваха извънредно, за да приемат промени в законите, които са необходими, за да се спазва извънредното положение и мерките, които се предприемат.

На заседанието на правната комисия беше взето решение за промени на Наказателния кодекс. Човек, който не спазва карантирата, да бъде наказван с 3 години затвор и глоба от 1000 до 10 000 лв. При пандемия със смъртни случаи, се предвижда затвор от 5 г. и глоба от 10 000 до 50 000 лв. Това решение е било подкрепено от всички парламентарни групи. След малко ще се гласува и в пленарна зала.

Тези промени ще бъдат гласувани и на първо и на второ четене. Предвижда се утре да бъде издаден извънреден брой на Държавен вестник, в който да се обнародват промените и да влязат в сила веднага.

На заседание на здравната комисия депутатите решиха да се глобяват до 5000 лв. хората, които отказват да бъдат подложени под карантина. Предвиждат се и промени в закона за обществени поръчки, като идеята е по изключение сега да не се спазва предвидения срок, когато става въпрос за доставка на медикаменти, които са необходими с карантината.

Те също ще бъдат приети на първо и на второ четене.

Даниела Дариткова каза, че в следващите дни ще се обмислят предложените законодателни промени до понеделник и ако има нужда, във вторник да свикат ново заседание за допълнителни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Опашки пред хранителните магазини
Опашки пред хранителните магазини
Спряха мачовете в Шампионската лига и Лига Европа
Спряха мачовете в Шампионската лига и Лига Европа