НОВИНИ

500 студенти са заразени с COVID-19 след учебно пътуване до Балеарските острови

500 студенти заразени covid учебно пътуване балеарските острови
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:47, 26.06.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Концерт на Арената за бикове в Палма де Майорка и вечеринки на лодки и в девет хотела станаха причина за появата на огнище на коронавирус, което засегна повече от 500 студенти по време на учебно пътуване до Балеарските острови, предаде БНР.

Въпреки това местното правителство излезе с изявление, че островите продължават да са една от най-безопасните дестинации в Испания.

Правителството е категорично, че глобата за нарушителите ще бъде между 60 000 и 600 000 евро в зависимост от решението на съдията след приключването на процеса.

"Няма да позволим безразсъдството на малцина и на тези, които печелят от това, да изложи на риск човешкия живот и икономическото възстановяване на региона", заяви премиерът на Балеарските острови Франсина Арменгол и прикани всички граждани да продължат да бъдат предпазливи и да спазват мерките за здравна защита, защото по думите ѝ никога след избухването на пандемията, регионът не е бил по-близо до нормалността от сега.

Тя благодари на полицията, която е закрила концерта, тъй като той е бил разрешен само ако присъстващите са с маски и стоят на столовете си, без да стават и да танцуват.

Министерството на здравеопазването е започнало да проверява всички служители на хотелите, в които са били отседнали студентите, за да се проследи дали има заразени, които верижно да инфектират семействата и приятелите си.

Ще бъдат предприети и правни действия срещу туристическите агенции, които са организирали пътуванията, при които са нарушавани мерките за безопасност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частично бедствено положение в община Горна Оряховица, млад мъж е загинал в Златарица
Частично бедствено положение в община Горна Оряховица, млад мъж е загинал в Златарица
Червения динамит избухна и разби Уелс
Червения динамит избухна и разби Уелс