НОВИНИ

52-годишна жена от Варна роди здраво бебе чрез донорска яйцеклетка

Жената има голямо дете, но е решила да даде живот и на още едно

bnt avatar logo
от БНТ
10:15, 02.02.2023
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Благодарение на донорска яйцеклетка 52-годишна жена от Варна роди здраво бебе. Ин витро процедурата е извършена във варненския Център за асистирана репродукция. Жената има голямо дете, но е решила на този етап от живота си да даде живот на още едно. Факт е, че все повече жени раждат в зряла възраст, някои от тях посредством метода на асистираната репродукция.

Децата са благословия и жива следа, която оставяме след себе си. За повечето семейства те идват естествено и като логична стъпка в техния живот. За други обаче пътят, който трябва да извървят, за да имат собствени деца, е изпълнен с трудности, но и с надежда, че чудото ще се случи.

Данните сочат, че през 2021 година двойките с репродуктивни проблеми у нас са били над 145 000 и непрекъснато се увеличават.

"Голяма част от пациентите са с неизяснен инфертилитет. Тоест увеличава се все повече тази група пациенти, при които правят се базови изследвания, няма конкретна диагноза, но повече от година няма забременяване спонтанно", заяви д-р Симона Анжел, акушер-гинеколог.

Благодарение на центровете за асистирана репродуктивност голяма част от бездетните двойки стават родители. Но има и жени, които отлагат бременността в по-млада възраст заради кариерата си или проста са решили да станат майки в по-зряла възраст. Подобна е история на жената от Варна, която стана майка на 52 години благодарение на донорска яйцеклетка.

"Дамата има предходна бременност и раждане, но е взела решение за ново забременяване на възраст 52 г. В случая дамата е без придружаващи заболявания, беше включена в нашата донорска програма и забременя след ембриотрансфер с едноплодна бременност. Бременността протече абсолютно без усложнения", каза д-р Анжел.

За част от обществото късното раждане е неразбираемо и дори шокиращо събитие. Неписаните норми кога е една жена трябва да стане майка са едни, но реалността, оказва се, е съвсем друга.

"Вече го възприемаме като нещо нормално. Във възрастта 48 - 52 години са пациентките, които се включват в нашата донорска програма, така че вече не е толкова рядко. Много зависи от случая. Зависи каква е нейната акушерска история преди това. Зависи дали има придружаващи заболявания, но смятам, че възрастта около 50 - 52 г. би била една разумна горна граница за бременност", коментира д-р Симона Анжел.

За жените, които имат репродуктивни проблеми или са в менопауза, но искат да имат дете, решението е донорска яйцеклетка. Този вид донорство все още не е популярно у нас.

"Донорите са в пъти по-малко от нуждаещите се. Може би 3-4 пъти. Самата процедура протича стандартно с 4 - 5 гинекологични прегледа. Поставят се подкожно едни инжекции в корема, които се контролират с необходимите изследвания. Няма някаква голяма болка или дискомфорт. Евентуално след пункцията може да има лек дискомфорт, който жената да усеща, но то е като при менструален цикъл нищо страшно", каза Валентина Иванова, председател на Фондация "Искам бебе" - Варна.

Само за една година през този център за асистирана репродукция са направени близо 500 процедури. За нас това са само цифри, но за лекарите тук са човешки съдби и житейски истории, които те също преживяват.

"Преминаваме с тях през трудния път и на това да се установи има или няма проблем. Знае се, че успеваемостта за една ин витро процедура е едва 35 процента. Тоест нашите пациенти преминават първо през неуспеха и ние сме с тях и в неуспеха и след това сме част от това как най-накрая постигат своето щастие", заяви д-р Симона Анжел, акушер-гинеколог.

А за щастието възраст няма. И за любовта към едно дете.

Репортер: Нивелина Няголова

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бостън разгроми Бруклин с над 40 точки разлика след 26 тройки
Бостън разгроми Бруклин с над 40 точки разлика след 26 тройки
Сепси и Христова отпаднаха в Европа, успех за Константинова в Исландия
Сепси и Христова отпаднаха в Европа, успех за Константинова в Исландия